Nuclearelectrica, societatea națională care administrează centrala de la Cernavodă, a anunțat, astăzi, într-un comunicat, că reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavodă s-a oprit automat din cauza întreruperii alimentării unui circuit de comandă şi control.

‘Toate sistemele au răspuns conform proiectului şi nu au fost identificate alte defecţiuni. În timpul activităţii de oprire nu a fost afectată securitatea nucleară a reactorului, a personalului de exploatare, a populaţiei şi a mediului înconjurător. Au fost luate măsurile tehnice şi organizatorice pentru ca durata de remediere să fie cât mai scurtă şi în condiţii de siguranţă’, precizează reprezentanţii companiei.

Așa cum menționam și mai sus, oprirea reactorului 1 vine la numai câteva zile după ce au existat probleme şi la celălalt reactor funcţional al centralei nucleare.
Luni, 21 octombrie, unitatea 2 a fost deconectată de la reţeaua naţională pentru remedierea unor defecţiuni apărute la unul dintre transformatoarele de alimentare, potrivit Nuclearelectrica, şi a fost reconectată la sistemul energetic naţional duminică dimineaţă.

Așa cum se poate vedea și din graficul de mai sus, Unitatea 2 a început să livreze energie în sistem abia duminica dimineața, ajugând la puterea maximă de 700 MW abia în jurul orei 11.

Cele două reactoare ale centralei de la Cernavodă, cu o putere de 700 de MW fiecare, asigură aproape 20% din producţia de energie electrică a ţării.

La ora actuală, centrala de la Cernavodă asigură aproximativ 9% din producția totală de energie.