Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a explicat că CCR a arătat că doar pensiile magistraților ar putea să nu fie aliniate cu contribuția,  însă restul ar putea trece la acest sistem.

Anunțul lui Cristian Ghinea

“Cred că trebuie să citim foarte atent deciziile Curții Constituționale, pentru că sunt căi de a legifera. Curtea a fost clară la magistrați, a spus că celelalte pensii pot fi aliniate cu contribuția și putem să facem asta. Trebuie să avem voință politică s-o facem”, a transmis Cristian Ghinea la digi24.ro.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a confirmat că cei care au pensii speciale în plată ar putea reveni la contributivitate.

Se calculează o contribuție medie pe ultimii 10 ani. Oricum oamenii aceștia au avut salariile mai mari. Foștii polițiști care au avut și pe vremea comunismului și după aceea salarii mai mari decât profesorii, medicii, asistentele medicale, și pe contributivitate vor avea pensii mai mari. Cât ai avut salariu la momentul acela, pentru atâta primești pensie. Dacă n-ai contribuit la sistemul public, pentru că statul comunist nu ți-a cerut banii ăștia, atunci ne comportăm ca și cum ai fi contribuit. Asta înseamnă, ce scrie acolo în PNRR, să aducem pensiile speciale în linie cu contributivitatea

Nu există consens în Coaliția de guvernare

Acesta a precizat că nu există un consens în coaliția de guvernare privind alinierea la contributivitate a tuturor pensiilor, cu excepția magistraților.

“Sunt discuții interne ale coaliției. Nu este consens cu ce categorii de pensii speciale să acoperim. Am avut nenumărate discuții pe acest subiect pe care n-o să le fac publice. Nu este fair pentru partenerii noștri. Cu cât ne apropiem mai mult de o decizie, cu atât problema se va acutiza și trebuie să avem discuția asta inclusiv public. Din punct de vedere al USR-PLUS, toate pensiile speciale trebuie să fie pe masă. Avem niște limite ale Curții Constituționale. Aceste decizii ale CCR sunt greșite. Nu este o chestiune de matematică. Sunt niște opinii politice ale CCR”, a mai declarat ministrul Ghinea.

Proiect important adoptat de Guvern miercuri

Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care este crescută opțional vârsta de pensionare la 70 de ani și este interzis cumulul pensie-salariu la stat. Actul normativ este trimis în Parlament pentru adoptare.

Dacă Parlamentul va vota legea în forma trimisă de Guvern, după promulgare, bugetarii care cumulează pensia cu salariul vor fi nevoiți să opteze în termen de 30 de zile. Potrivit ministrului Muncii, acum sunt 35.000 de bugetari care cumulează pensia cu salariul. Măsura se aplică și pensionarilor din structurile ministerul de Interne, unii dintre ei ieșiți la pensie cu mult înainte de vârsta standard de pensionare, dar care au rămas angajați la stat.

Sursă foto: pixabay