Sute de restaurante, cantine, cabane, cluburi, pensiuni, spaţii şi incinte special amenajate pentru noaptea de Revelion au fost verificate de inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), fiind amendate 32 de localuri pentru nereguli de igienă.

Conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus ca, în perioada 29-30 decembrie, să fie verificate toate unităţile de alimentaţie publică din ţară, care vor organiza mesele festive de Revelion, informează ANSVSA. Controalele efectuate în data de 29 decembrie au vizat un număr de 1.066 de astfel de unităţi: restaurante, cantine, cabane, cluburi, pensiuni, spaţii şi incinte special amenajate.

Amenzi de peste 78.000 de lei

Sancţionate contravenţional au fost 32 de unităţi, cu amenzi care au cumulat 78.520 de lei, în principal pentru nereguli referitoare la depozitarea, manipularea şi expunerea alimentelor pentru comercializare, fără respectarea normelor de igienă. O unitate din judeţul Olt a primit o amendă de 50.000 de lei pentru că funcţiona fară a fi înregistrată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Dintre unităţile controlate, 65 au primit avertismente pentru deficienţe minore, iar o unitate din judeţul Ilfov a primit Ordonanţă de Suspendare a Activităţii pentru condiţiile neigienice descoperite la blocul alimentar. De la trei unităţi au fost confiscate în total 21 de kg de produse alimentare care prezentau risc pentru sănătatea consumatorilor.

Măsura a fost decisă pentru a evita apariţia unor toxiinfecţii alimentare, în condiţiile în care un număr mare de persoane poate fi expus riscului de îmbolnăvire, dacă va consuma produse care pot periclita sănătatea, spune Marian Zlotea, preşedintele ANSVS.

Echipe mixte de inspectori ai Autorităţii, cuprinzând personalul din serviciile de inspecţie, igienă şi siguranţa alimentelor de la nivel judeţean verifică în continuare modul în operatorii din industria alimentară respectă normele şi cerinţele de igienă.

SURSA: Mediafax