Problema uriașă cu care se confruntă România. Tinerii care doresc să-și întemeieze o familie nu au bani de locuință

Profesorul universitar Mircea Coșea este de părere că România are o mare problemă când vine vorba despre politica demografică. Acesta spune că tinerii care și-ar dori să își întemeieze o familie nu pot din cauza faptului că nu își permit o locuință.

”România are o problemă! Aceasta o reprezintă politica demografică. Nu discutăm despre ea ba din contră facem greșeli foarte mari. Faptul că nu am mărit indemnizațiile pentru copii este o greșeală fatală pentru politica demografică mai ales având în vedere ce fac cei din jur Polonia, Ungaria, Bulgaria care au politici demografice foarte serioase. În politica demografică intră și oferta de locuințe. Asta este foarte puțin înțeleasă la noi. Tinerii au nevoie ca să întemeieze o familie, de o locuință. Această problemă este în România extrem de complicată și duce la apariția unui fenomen care în literatura de specialitate se numeşte sindromul italian aceea că tinerii locuiesc cu părinții foarte mult timp. Pentru că nu au capacitatea să-și cumpere o casă. Asta înseamnă și reducerea capacității de a avea copii”, a explicat acesta, pentru DC News.

Nu există facilități pentru locuințe

Profesorul a continuat prin a preciza că statul ar trebui să acorde anumite facilități pentru locuințe, dar din păcate nu face acest lucru. Profesorul mai spune că locuințele, indiferent dacă sunt noi sau vechi, se scumpesc.

”Statul ar trebui să dea anumite facilități pentru locuințe. Nu le dă. Dar locuințele se scumpesc. Nouă sau veche. Să cumperi sau să închiriezi? Este foarte complicat de spus. Românii au încă această mentalitate a cumpărării de locuințe, vor să fie proprietari, condițiile sunt destul de complicate în prezent pentru că trebuie să ia credite iar acestea, în condițiile actuale, nu sunt foarte facile. Politica statului cu prima sau a doua sau a nu știu a câta casă nu funcționează cu trebuie. La închiriere este o problemă mai complicată pentru că nu întotdeauna închirierile sunt legale și atunci înseamnă că sunt probleme care țin de respectarea unor reguli și de fiscalizare a acestor activități…”, a mai spus Mircea Coșea.

”În România, cultura investiției nu există”

Acesta a mai spus că este complicat să dai un sfat cu privire la ceea ce se poate întâmpla, având în vedere că nu există o legislație care să fie corectă și protectoare.

”În concluzie este complicat în România să dai un sfat în legătură cu ceea ce se poate întâmpla în condițiile în care închiriezi sau cumperi deoarece nu există o legislație care să fie foarte corectă și protectoare cu chiriașul. Cei care închiriază sunt supuși unor abuzuri de costuri sau abuzuri de evacuare. Ca să poți cumpăra este dificil, dar ar trebui să existe o campanie de informare foarte serioasă a populației pentru că pentru a îți cumpăra o casă este o investiție. Ori, în România cultura investiției nu există. Ce fac românii cu banii? Ori îi economisesc la bancă, ori îi economisesc sub saltea, cum se spune. În alte țări investițiile sunt de mai multe feluri: investiții la bursă, în obiecte de artă, în aur, dar există și investiția în imobiliare. Dar în acest sens lucrurile în România nu prea avansează și atunci dacă oamenii nu sunt informați asupra beneficiilor și pericolelor pe care le pot avea închiriind sau cumpăra, lucrurile vor degenera până la urmă.”, mai spune profesorul.

”România va avea o problemă cu imobiliarul”

Profesorul universitar a mai precizat că România va avea o problemă cu imobiliarul deoarece se construiesc multe clădiri pentru birouri care vor trebui să devină clădiri de locuințe deoarece munca de acasă devine din ce în ce mai căutată.

”România va avea o problemă cu imobiliarul pentru că se construiește foarte mult, pe fonduri de investiții străine mai ales pentru birouri iar în viitor aceste locații nu vor mai fi folosite integral pentru că se extinde telemunca. Ele vor trebui să intre pe piață iar intrarea lor va deregla foarte mult prețul pentru că se va încerca, așa cum s-a întâmplat în alte țări, mai ales în Ungaria, ca spațiile pentru birouri să fie transformate în clădiri pentru locuințe. Asta înseamnă alte prețuri, alte posibilități și alte facilități până la urmă. Deocamdată noi suntem în stadiul în care oamenii nu știu ce să facă exact cu banii, dacă pot să-i economisească, să-i bage într-o casă sau la bancă. Probabil că aici va trebui să intervină niște dezvoltatori avizați care să investească ceva și în informarea populației, corectă, așa încât să nu devină niște victime pe la bănci atunci când fac contracte”, mai spus profesorul universitar.

Sursă foto: Dreamstime