Capitalul social al Electrica este de 2,062 miliarde lei, fiind deţinut de statul român prin Ministerul Economiei. Potrivit Notei de fundamentare, în ultimele discuţii purtate cu misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale în cadrul Aranjamentului Stand-By de tip preventiv, cele două părţi au convenit Emiterea unei hotărâri de guvern până la sfârşitul lunii februarie 2013 pentru vânzarea majoritară a acţiunilor deţinute de stat la Electrica şi semnarea contractului cu consultantul de tranzacţie pentru vânzarea majoritară, până la sfârşitul lunii aprilie 2013.
Lansarea vânzării majoritare pentru finalizarea privatizării va avea loc până la sfârşitul lunii noiembrie 2013. De asemenea, Electrica va face demersurile necesare pentru admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată administrată de SC Bursa de Valori Bucureşti SA, potrivit proiectului de act normativ.
În afară de obligaţiile asumate în cadrul negocierilor purtate în ianuarie 2013 cu Fondul Monetar Internaţional, în document este menţionată necesitatea atragerii de către Electrica de resurse financiare fără dobânzi, pentru realizarea programului investiţional, potrivit Agerpres.
Programele de investiţii pe care societatea trebuie să le deruleze în următorii cinci ani vizează creşterea gradului de siguranţă în funcţionarea şi exploatarea instalaţiilor electrice, dezvoltarea şi modernizarea reţelei electrice, dezvoltarea durabilă a RED (Reţeaua electrică de distribuţie) respectând normele de protecţia mediului, modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii
sistemului de telecomunicaţii.
Electrica derulează activitatea de distribuţie a energiei electrice în trei zone georgrafice, sub formă de monopol natural, precum şi activitatea de furnizare a energiei electrice, desfăşurată pe piaţa concurenţială şi reglementată, asigurând servicii pentru circa 3,5 milioane de clienţi. Astfel, în anul 2011, Electrica deţinea o cotă de piaţă, împreună cu filialele sale, de aproximativ 25%.