Târgul de chirii, cum îl numesc organizatorii, prezintă oferte din Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Timişoara şi Iaşi. Preţurile pornesc de la 400 de lei pe lună pentru o garsonieră din Bucureşti, 150 de euro lunar pentru un apartament cu două camere din Timişoara, respectiv de la 200 de euro pe lună pentru un apartament cu trei camere din Braşov.

 „Avantajul conceptului este dublu: proprietarii beneficiază de un mod de promovare inedit cu o certă valoare adăugată, ceea ce le permite să obţină o expunere ridicată fără niciun cost suplimentar în perioada de maxim interes pentru acest segment, iar chiriaşii au acces facil la ofertele prezentate, indiferent de locul în care se află, singura condiţie pe care trebuie să o îndeplinească fiind conexiunea la internet. Ne aşteptăm să avem 100.000 de vizitatori pe perioada târgului”, explică Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro.

Oferta târgului

Bucureşti: În Drumul Taberei, o garsonieră confort 3, cu o suprafaţă utilă de 15 metri pătraţi, poate fi închiriată cu 400 de lei pe lună. Locuinţa este situată la primul etaj al unui bloc vechi cu patru nivele şi se închiriază nemobilată. Pentru locuinţe confort 1 sau 2, situate în cartierele „muncitoreşti” ale Capitalei, preţurile încep de la 150-160 de euro pe lună. În zona Moşilor, spre exemplu, o cameră cu baie proprie situată la demisolul unei vile construite în 2009 are un preţ cerut de 150 de euro, pentru o suprafaţă de 20 de metri pătraţi. În zona Rahova-Sebastian, o garsonieră nemobilată, de 35 de metri pătraţi, poate fi închiriată cu 160 de euro pe lună.

În zona Vitan-Bârzeşti, în apropiere de hipermarketul Real, un apartament cu două camere, cu o suprafaţă de 48 de metri pătraţi, are un preţ cerut de 750 de lei pe lună. Locuinţa este amplasată la etajul al doilea al unui bloc cu opt nivele, construit în 1980, şi este complet mobilată şi utilată. În alte cartiere ale Capitalei, chiriile cerute de proprietari pornesc de la circa 200 de euro pe lună. Acesta este preţul solicitat, spre exemplu, pentru un apartament mobilat de 57 de metri pătraţi din cartierul Crângaşi, dar şi pentru o unitate locativă cu o suprafaţă similară, situată însă într-un bloc construit în anul 1928 din zona Piaţa Unirii, în apropiere de Centrul Vechi. Pe segmentul locuinţelor cu trei camere, chiriile din Bucureşti pornesc de la 200 de euro pe lună. Acesta este preţul cerut pentru un apartament de 70 de metri pătraţi situat într-un bloc nou (construcţie 2009) din zona Prelungirea Ghencea. Ceva mai mult – 230 de euro pe lună – solicită proprietarul unui imobil complet mobilat şi utilat, cu o suprafaţă de 76 de metri pătraţi, situat în cartierul Militari, zona Gorjului.

Timişoara: În oraşul din vestul ţării, cea mai mică chirie este de 400 de lei pe lună – acesta este preţul solicitat pentru o cameră situată la mansarda unei vile. Pentru o garsonieră, preţurile încep de la 130 de euro pe lună. Atât cere proprietarul unei locuinţe complet mobilate şi utilate, cu o suprafaţă de 28 de metri pătraţi, din zona Complex Studenţesc.

Pentru două camere, preţurile pornesc de la 150 de euro pe lună. Pentru această sumă poate fi închiriat un apartament de 50 de metri pătraţi, în zona Blaşcovici, sau unul de 46 de metri pătraţi, în zona Brâncoveanu.
Pe segmentul locuinţelor cu trei camere, chiriile încep de la 200 de euro pe lună. În acest buget pot fi găsite apartamente mobilate sau nemobilate în zone precum Take Ionescu, Girocului sau Dorobanţilor.

Braşov: În oraşul de la poalele Tâmpei, chiriile pentru garsoniere pornesc de la 150 de euro pe lună. Atât cere, spre exemplu, proprietarul unei unităţi locative de 30 de metri pătraţi din zona Astra. La preţuri similare pot fi găsite garsoniere în zonele 13 Decembrie, Schei, Griviţei sau chiar aproape de centru.

Pe segmentul apartamentelor cu două camere, cele mai mici preţuri se situează în jurul valorii de 180-190 de euro. Cu atât poate fi închiriată o locuinţă veche în zona Centrul Civic, cu o suprafaţă de 45-48 de metri pătraţi. La trei camere, chiriile solicitate de proprietari pornesc de la 200 de euro pe lună. În acest buget se încadrează un apartament de 78 de metri pătraţi din Centrul Civic, dar şi unul de 60 de metri pătraţi, din cartierul Astra.

Constanţa: În oraşul de la malul mării, cele mai mici chirii pentru garsoniere se situează în jurul sumei de 150 de euro pe lună. Cu atât poate fi închiriată o locuinţă nemobilată, de 26 de metri pătraţi, din zona Abator. Pentru o unitate locativă de 32 de metri pătraţi, complet mobilată şi utilată, din zona Poarta 6, proprietarul solicită 170 de euro pe lună.

La preţuri similare pot fi închiriate însă şi locuinţe de două camere în Constanţa. Astfel, în zona centrală a oraşului, un apartament de 48 de metri pătraţi, complet mobilat şi utilat, are un preţ cerut de 160 de euro pe lună. Ceva mai mult – 180 de euro pe lună – solicită proprietarul unei unităţi locative de 50 de metri pătraţi, din zona Șoseaua Mangaliei – Km 5.

Cu 150-200 de euro pe lună pot fi găsite şi locuinţe cu trei camere – chiar dacă majoritatea ofertelor pe acest segment depăşesc pragul de 250 de euro pe lună. Spre exemplu, un apartament scos la închiriere de către proprietar, cu o suprafaţă de 80 de metri pătraţi şi situat în zona Faleză Nord, are un preţ cerut de 150 de euro pe lună.

Cluj-Napoca: În capitala Transilvaniei, pretenţiile proprietarilor de garsoniere încep de la 160-170 de euro pe lună. În acest buget se încadrează atât o locuinţă nou-construită de 45 de metri pătraţi (zona Iris), cât şi un apartament vechi, de circa 30 de metri pătraţi, din zone precum Mărăşti, Mănăştur sau Gheorgheni.

Şi preţurile locuinţelor cu două camere pornesc de la valori similare – 150-180 de euro pe lună. În zona Baciu, un apartament nou de 50 de metri pătraţi, nemobilat, poate fi închiriat cu 150 de euro pe lună. Pentru aceeaşi suprafaţă utilă, proprietarul unui apartament dintr-o casă din zona Gruia solicită însă 180 de euro pe lună.

La trei camere, chiriile minime se situează în jurul a 200-210 euro pe lună. Cu atât poate fi închiriată o locuinţă cu trei camere într-o zonă precum Mărăşti sau Mănăştur. În localitatea Floreşti însă, un apartament nou de 70 de metri pătraţi are un preţ cerut de 800 de lei pe lună.

Iaşi: În capitala Moldovei, chiriile pentru garsoniere pornesc de la 130-140 de euro pe lună. O unitate locativă de 28 de metri pătraţi, situată în zona Alexandru cel Bun, are un preţ cerut de 600 de lei pe lună. Pentru un apartament similar, dar nemobilat, din zona Gară, proprietarul solicită 10 de euro pe lună. Pe segmentul apartamentelor cu două camere, cel mai mic preţ cerut este de 160 de euro pe lună; acesta este cazul unei locuinţe de 60 de metri pătraţi din zona Gară, ce se închiriază complet mobilată şi utilată.

La locuinţele cu trei camere, chiriile pornesc de la 200-250 de euro pe lună. La limita minimă a acestui buget se situează un apartament cu trei camere din zona Dacia; acesta are o suprafaţă de 56 de metri pătraţi, a fost construit în anul 1980 şi se închiriază nemobilat.