Decizia politică de a interzice cuștile „neîmbunătățite” a fost luată în 1999. Statele membre au avut la dispoziție doisprezece ani pentru a asigura o trecere fără dificultăți la noul sistem și pentru a pune în aplicare directiva.
Cu toate acestea, până în prezent, în ciuda apelurilor repetate lansate de către Comisie, statele membre menționate mai sus nu s-au conformat în mod corespunzător legislației UE.
Directiva prevede că, de la 1 ianuarie 2012, toate găinile ouătoare trebuie să fie ținute în cuști „îmbunătățite”, cu spații suplimentare pentru cuibare, locuri de scormonit și stinghii, sau în sisteme alternative.
Conform directivei, cuștile pot fi utilizate numai dacă fiecare găină dispune de o cușcă de cel puțin 750 cm², de cuibar, așternuturi de paie, stinghii și dispozitive de scurtare a ghearelor, care să permită găinilor să-și satisfacă nevoile biologice şi comportamentale.
Statele membre care permit încă utilizarea cuștilor „neîmbunătățite” creează un dezavantaj pentru fermele care au investit pentru a se conforma noilor măsuri.
Prin urmare, ca urmare a măsurilor luate astăzi de Comisia Europeană, statele membre în cauză au la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisoarea de punere în întârziere, în cadrul procedurii UE în constatarea neîndeplinirii obligațiilor.
În cazul în care acestea nu reacționează în mod satisfăcător, executivul comunitar va trimite un „aviz motivat”, solicitând statelor membre în cauză să ia măsurile necesare pentru a se conforma directivei în termen de două luni.