Fostul director general al băncii germane IKB Deutsche Industriebank, Stefan Orseifen, a devenit prima persoană din Germania condamnată pentru manipularea pieţei, într-un proces care are legătură cu criza financiară.

Un tribunal din Dusseldorf l-a condamnat pe Orseifen la o pedeapsă de 10 luni de închisoare, cu suspendare, şi la plata a 100.000 de euro pentru acte de caritate.

Orseifen a fost găsit vinovat de subevaluarea, într-un comunicat, a riscurilor asociate unor titluri complexe legate de piaţa ipotecară americană. Fostul şef al IKB a negat că ar fi greşit cu ceva.

„Nu a fost sarcina noastră să investigăm motivele crizei financiare, rolul băncilor sau al agenţiilor de rating. Pur şi simplu am analizat dacă Ortseifen a încălcat legea prin faptele de care a fost acuzat”, a declarat judecătorul Brigitte Koppenhoefer.

Ortseifen a fost acuzat că a înşelat investitorii prin minimizarea efectului crizei subprime din SUA, într-un comunicat din iulie 2007.

Zece zile mai târziu, IKB a primit sprijin financiar din partea statului german, constând în garanţii din fondul de salvare a băncilor, de până la 12 miliarde de euro.

SURSA: Mediafax