La fel ca predecesorii săi, în aceeaşi perioadă a anului, preşedintele Statelor Unite se va exprima la ora locală 21:00 (02:00 GMT) la Capitoliu, în hemiciclul Camerei Reprezentanţilor, unde se vor reuni senatori, miniştri, judecători ai Curţii Supreme şi alte notabilităţi.

Nu este vorba tehnic de un 'discurs despre starea Uniunii', dar atmosfera şi obiectivul sunt similare.

Donald Trump se va folosi de acest moment pentru a trasa calea politică şi legislativă în anul următor, a justifica prioritatea militară şi a da impuls reformelor sale economice şi sociale.

Dar divergenţele se arată la orizont, în special în ceea ce priveşte sănătatea. În circumscripţiile lor, parlamentarii republican sunt dezaprobaţi de alegătorii lor, îngrijoraţi de schimbările anunţate în domeniul asigurărilor de sănătate.

Donald Trump şi republicanii au promis de fapt să abroge reforma sistemului de sănătate emblematică a preşedinţiei lui Obama, supranumită 'Obamacare', care a permis ca peste 20 de milioane de americani să beneficieze de asigurarea de sănătate, dar nu au anunţat încă prin ce o vor înlocui.

Partidul Republican pare tot mai împărţit în această privinţă între aripa liberală, care promovează o dezangajare publică îndrăzneaţă şi pragmaticii care ezită să demonteze sistemul care, în ciuda neajunsurilor sale, ajută milioane dintre alegătorii lor.

Trump a lăsat la latitudinea liderilor republicani din Congres această problemă, dar a subliniat de multe ori necesitatea ca asigurările să acopere toată lumea.

'Nimeni nu ştie cât de complex este acest lucru', a argumentat el luni. Un text ar putea fi prezentat în zilele următoare de către liderii parlamentari.

Tensiunile, ţinute deocamdată în surdină, între executiv şi puterea legislativă ar putea creşte în cadrul negocierilor care se deschid asupra bugetului pe anul 2018.

Locatarul de la Casa Albă doreşte să crească la 9% cheltuielile militare, deja cele mai mari de pe planetă, şi să reducă drastic finanţarea altor ministere.

Dar fostul candidat populist refuză să se atingă de protecţia socială, care înghite două treimi din cheltuielile federale.Or, acolo se creează deficitul public şi Paul Ryan, ultraliberalul preşedinte al Camerei, visează să taie din ele.

'Acest buget va fi un buget de securitate publică şi de securitate naţională', a anunţat luni, Donald Trump, care îşi va consacra cea mai mare parte a discursului pentru a-şi justifica priorităţile.

'Acesta va fi un eveniment major, un mesaj adresat lumii în aceste vremuri periculoase, despre forţa, securitatea şi hotărârea Americii', a spus el.

Casa Albă evocase o alocuţiune centrată pe 'renaşterea spiritului american'. 'Noi cheltuim 6.000 de miliarde de dolari Orientului Mijlociu şi noi avem găuri peste tot pe şosele şi autostrăzi!', declarase Trump luni.

Opoziţia democrată nu a aşteptat discursul pentru a denunţa ipocrizia care îl animă pe preşedinte, potrivit acesteia.

'Preşedintele va recurge la acelaşi mesaj populist ca şi ieri, dar aceste cuvinte sunt goale de conţinut', a lansat luni Chuck Schumer, liderul democraţilor din Senat şi al opoziţiei.

'El vorbeşte ca şi cum ar vrea să ajute muncitorii, dar acţiunile sale deservesc interesele lor. El va guverna la extrema-dreaptă', a adăugat el.

Democraţii promit un front unit, care ar putea încetini sau bloca unele reforme, în cazul ralierii unor republicani.

De fapt, republicanii nu au decât o marjă de două locuri în plus la Senat şi de 22 în Cameră. Numărul lor este insuficient pentru a garanta un cec în alb noului lider de la Casa Albă, care va trebui să-şi dovedească abilităţile de negociere. AGERPRES