Neil Harbisson s-a născut la 27 iulie 1984 în Marea Britanie cu o afecţiune rară care consta în incapacitatea de a distinge culorile. Neil şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa în Catalonia, Spania, doar în alb şi negru, până când un cibernetician i-a implantat o antenă în craniu, cu ajutorul căreia percepe culorile prin sinestezie. Mai exact, fiecărei culori îi sunt asociate unde sonore în funcţie nu doar de culoare, dar şi de saturaţie, intensitate etc. Cu ajutorul antenei, Neil poate percepe prin unde sonore culori vizibile şi invizibile, de tip infraroşii şi ultraviolete.

Conexiunea la internet a antenei îi permite să primească informaţii despre culori din afara spaţiului terestru, precum şi imagini, videoclipuri, muzică sau apeluri telefonice direct în cortex prin dispozitive externe, cum ar fi telefoanele mobile sau sateliţii. Harbisson a asimilat identitatea de cyborg şi simte că atât mintea, cât şi trupul sau sunt părţi ale unui tot cibernetic. Din perspectiva sa, el nu foloseşte tehnologia, ci afirmă că este tehnologie.

Tehnologia a schimbat radical viaţa lui Neil Harbisson, oferindu-i nu doar trecerea de la alb şi negru la o paleta cromatică amplă, ci chiar mai multe simţuri decât cele pe care le are un om la naştere. Pentru că antena nu este detaşabilă, ci o extensie a corpului său, Neil Harbisson este recunoscut ca cyborg în documentele emise de Marea Britanie.

În 2010, împreuna cu Moon Ribas, a fondat Fundaţia Cyborg, o organizaţie internaţională care urmăreşte să promoveze cyborgism-ul ca mişcare socială şi artistică. 

Neil Harbisson va fi prezent pe Scena Principala a celei de-a 6 ediţii a Internet & Mobile World, din Bucuresti, din 4-5 octombrie 2017, Romexpo. El va vorbi despre renaşterea speciei umane. Discuţia va explora modul în care omul poate să participe activ la evoluţia speciei, nu prin utilizarea tehnologiei, ci prin transformarea acesteia în parte integranta a corpului, oferindu-i simţuri suplimentare faţă de cele dobândite la naştere.

 

Alaturi de Neil Harbisson, pe scena principala a IMWorld vor urca alţi 15 speakeri internaţionali. Printre aceştia se regăsesc:

Milan Lakhani de la Konica Minolta, al cărui subiect este Transformarea digitală prin lentilele inovaţiei.
Erik Kruse de la Ericsson va fi protagonistul sesiunii Societatea în reţea –  într-o lume conectată, totul e posibil.
Martijn Aslander, Technology Philosopher, va vorbi despre cum Trăim într-o nouă epocă a Renaşterii.
Peter Hesseldahl, un futurist şi scriitor de succes, va susţine o sesiune despre The We-economy – Dincolo de logica industrială.
Grimur Fjeldsted, de la Transform XO, le va povesti participanţilor la IMWorld despre Transformarea Digitală şi factorul uman.

„Conceptul acestei ediţii transmite mesajul, printr-o metaforă, că avem nevoie de tehnologie pentru a rămâne în continuare performanţi, compleţi. Ochelarii VR vizibili pe casca de pilot de avion din key visual-ul IMWorld înseamnă mai mult decât un simplu upgrade, oferă capabilităţi suplimentare de protecţie şi informaţie, la fel cum antena implantată în craniul artistului britanic i-a optimizat capacitatea de recepţie a informaţiilor din exterior. Iar în business, tehnologia este mai mult decât o îmbunătăţire, este un must have. Practic, prin campania black&white ne dorim să semnalăm importanţa tehnologiei în business-ul actual.  Transformarea digitală ne completează productivitatea prin culoare”, a declarat Alexandru Maxineanu, project manager IMWorld.

Cea de-a 6-a editie Internet & Mobile World va avea loc în 4 si 5 octombrie, la Romexpo şi va reuni peste 140 de speakeri pe 6 scene Acestora le corespund 4 zone expoziţionale cu peste 130 de companii care vor prezenta 2.300 de soluţii IT şi digitale. La IMWorld 2017 sunt aşteptaţi peste 8.500 de vizitatori, dintre care 3.000 de nivel CxO. Accesul se face pe baza de bilet ce poate fi achiziţionat de pe www.imworld.ro  la preţ redus până pe 20 septembrie.