Aflată la o dezbatere din Comisia Libertății civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, care a avut ca temă Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria, Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat că executivul comunitar va prezenta primele sale rapoarte anuale în baza mecanismului privind respectarea statului de drept pentru fiecare ţară membră UE pe 23 septembrie.

Ea a notat că respectarea statului de drept are un impact major asupra activităţii investitorilor şi a stării economiei şi că se aşteaptă ca acest criteriu să fie legat de finanţarea prin Fondul UE pentru relansare, citează agerpres.ro.

Situația politică din Bulgaria a fost urmărită cu atenție

Jourova a spus că Comisia Europeană a urmărit cu atenţie situaţia politică şi protestele din Bulgaria şi că a considerat mereu că demonstraţiile paşnice sunt un drept fundamental în toate ţările democratice. Ea a subliniat că reacţia organismelor de aplicare a legii la aceste proteste ar trebuie să fie proporţionată.

„Protestele paşnice arată cât de multă importanţă ataşează cetăţenii unei justiţii independente şi eficiente şi bunei guvernări”, a mai spus Jourova.

Raportul privind libertatea presei și libertatea de exprimare nu este unul pozitiv

În ceea ce priveşte libertatea presei şi libertatea de exprimare, Jourova a spus că raportul privind Bulgaria nu este pozitiv şi că a observat un trend negativ în multe alte state membre.

Răspunzând unor apeluri ale eurodeputaţilor ca executivul comunitar să ia o poziţie faţă de situaţia curentă din Bulgaria, Vera Jourova a spus că Comisia Europeană nu este un arbitru al situaţiei politice din Bulgaria şi că există o linie subţire între rolul unui stat şi cel al Comisiei, care trebuie respectată.