« Programul Kogalniceanu permite clienților IMM să obțină finanțare bancară pentru principalele categorii de cheltuieli necesare desfășurării activității curente, cum ar fi aprovizionare/desfacere, executare de lucrări și/sau prestare de servicii, cheltuieli cu salariile și alte cheltuieli asimilate. Un beneficiu important este faptul că, lunar, AIPPIMM va plăti partea de dobândă subvenționată, respectiv maximum 70% din valoarea acesteia, dar nu mai mult de 6,5%/an”, a explicat Bogdan Spuza, director marketing și segmente în cadrul diviziei de Retail a UniCredit Țiriac Bank.

Perioada de timp în care Banca poate aproba linia de credit, după prezentarea de către client a tuturor documentelor solicitate, este de 7-14 zile.  Programul Kogălniceanu pentru intreprinderile mici și mijlocii este un instrument multianual de încurajare și stimulare a înființării și dezvoltării IMM-urilor în perioada 2011-2013, care constă în acordarea de linii de credit, în valoare maxima de 125.000 lei/IMM/an, cu dobândă parțial subvenționată și, după caz, garantarea creditului de către FNGCIMM, în numele și în contul statului. AIPPIMM va vira partea de dobândă subvenționată după ce IMM-ul achită partea de dobândă care îi revine, conform contractului de credit.

Beneficiarii programului vor trebui să prezinte băncii garanții colaterale pentru cel puțin 40% din valoarea creditului. În cazul în care beneficiarii nu dispun de garanții suficiente pentru acoperirea integrală a creditului, pot apela la garanția FNGCIMM.