‘Refuz să accept ideea potrivit căreia islamul şi democraţia ar fi incompatibile sau potrivit căreia popoarele arabe nu ar avea de ales decât între dictatură şi fundamentalism’, a declarat şeful diplomaţiei franceze în faţa a sute de studenţi reuniţi la Universitatea din Tripoli.

Alain Juppé a semnalat dorinţa Franţei de a stabili contacte şi de a dialoga cu toţi actorii ‘primăverii arabe’, ‘cu condiţia ca ei să respecte regulile jocului democratic, între care în primul rând renunţarea la violenţă şi respectarea drepturilor omului şi ale femeii, precum şi respectarea minorităţilor’.

‘Nu putem refuza unor popoare care au fost atât de mult timp condamnate la tăcere dreptul de a-şi exprima opţiunile’, a mai spus Alain Juppé, potrivit căruia trebuie să se evite procesele de intenţie.

În Tunisia, prima ţară a ‘primăverii arabe’, islamiştii s-au situat în frunte cu prilejul alegerilor pentru Adunarea constituantă. Islamiştii au câştigat şi prima fază a alegerilor legislative din Egipt şi sunt în ascensiune în Libia, potrivit aceleiaşi surse.