Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău şi fostul viceprimar Nicolae Dicu au fost condamnaţi definitiv, miercuri, de instanţa supremă la câte 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare, perioadă din care le va fi scăzută perioada arestului preventiv.

Potrivit minutei deciziei judecătorilor Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţie (ICCJ), recursul DNA a fost admis şi, în urma rejudecării, decizia de fond pronunţată în 18 iunie 2007 de Tribunalul Alba Iulia a fost desfiinţată.

Judecătorii l-au condamnat pe Mircia Gutău la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru luare de mită. Aceeaşi pedeapsă a primit şi Nicolae Dicu, acuzat de complicate la luare de mită.

Potrivit aceluiaşi document, instanţa a dedus durata reţinerii şi arestării preventive a acestora. Atfel, pentru Mircea Gutău, judecătorii au scăzut din cei 3 ani şi 6 luni de condamnare perioada reţinerii din 11 iulie 2006 şi cea a arestării preventive, de la 11 iulie până la 10 noiembrie 2006, iar pentru Dicu, reţinerea şi arestarea preventivă de la 7 iulie până la 10 noiembrie 2006. Cei doi mai trebuie să-i plătească denunţătorului Constantin Popescu echivalentul în lei a 5.000 de euro.

Sechestru asigurător pe bunuri

Potrivit aceleiaşi decizii, judecătorii au menţinut sechestrul asigurător pus în 25 iulie 2006 pe bunurile acestora, printre acestea fiind un teren intravilan de 805,68 mp cu destinaţie pentru construcţie aflat în Râmnicu Vâlcea şi care îi aparţine lui Nicolae Dicu. Aceştia mai trebuie să plătească şi 1.500 de lei cheltuieli de judecată. Preşedintele completului de judecată, judecătorul Ana Hermina Iancu, a făcut opinie separată în sensul că a decis respingerea recursului făcut de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Decizia este definitivă şi irevocabilă.

Cei doi au fost achitaţi de Curtea de Apel Constanţa în aprilie 2009, în acest dosar, magistraţii arătând că fapta pentru care au fost judecaţi cei doi nu există şi că probele de la dosar nu sunt suficiente pentru dovedirea vinovăţiei.

Dosarul a ajuns la instanţa constănţeană după ce instanţa supremă a decis strămutarea cauzei, în octombrie 2008, de la Curtea de Apel Alba Iulia. Prima decizie de achitare a celor doi fost dată de Tribunalul Alba Iulia în iunie 2007.

50.000 de euro pentru un certificat de urbanism

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău şi fostul viceprimar Nicolae Dicu au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că ar fi pretins 50.000 de euro, în perioada aprilie – iulie 2006, de la denunţătorul Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism.

Nicolae Dicu a fost prins în flagrant delict de procurorii DNA în 6 iulie 2006, când Constantin Popescu i-a dat 25.000 de euro, iar Mircia Gutău a fost arestat cinci zile mai târziu. Cei doi au fost eliberaţi, în 10 noiembrie 2006, de către magistraţii Curţii de Apel din Alba Iulia.

Mircia Gutău mai este judecat într-un alt dosar, în care este acuzat că ar fi păgubit statul cu 500.000 de lei prin fraude la achiziţii publice pentru locuri de joacă pentru copii. Procesul se judecă la Judecătoria Drobeta Turnu Severin.

SURSA: Mediafax