"Aceşti copaci constituiau un pericol pentru siguranţa pietonilor şi a autoturismelor care tranzitează această zonă. Administraţia Domeniului Public Sector 1 (ADP) execută lucrările de defrişare în baza avizului nr. 3126/1418344 eliberat de Primăria Municipiului Bucureşti în data de 29 iunie 2016", a precizat Primăria Sectorului 1, conform unui comunicat transmis. 

Primăria arată că alţi arbori vor fi plantaţi pe acelaşi aliniament în această toamnă. Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a precizat la rândul lui că "toţi aceşti arbori erau uscaţi şi reprezentau un pericol în cazul unor fenomene meteorologice extreme". 

"Am fost şi rămân un apărător al spaţiilor verzi din Capitală, mai ales în calitate de edil al celui mai verde sector din Bucureşti, însă siguranţa cetăţenilor este mai presus de orice. De aceea, ne-am autosesizat şi am eliminat astfel des-întâlnitul termen "luat prin surprindere", limitând la maximum posibil eventualele pagube produse de căderea acestor copaci uscaţi. Menţionez că toată această acţiune a avut avizul prealabil al specialiştilor din Primăria Capitalei, fără aprobarea cărora nu putea avea loc", a declarat edilul. 

Primăria Sectorului 1 a subliniat că defrişarea şi toaletarea copacilor se face doar în baza unui aviz prealabil emis de către Direcţia de Mediu din cadrul PMB. Avizele pot fi solicitate atât de persoanele fizice, cât şi juridice. 

"Primăria Sectorului 1 nu eliberează avize pentru defrişarea şi toaletarea arborilor, acesta fiind atributul exclusiv al Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei, atât pentru copacii de pe domeniul public, cât şi pe domeniul privat din Municipiul Bucureşti. Lucrările de toaletare se execută, cu precădere, primăvara şi toamna, în perioada de repaus vegetativ a arborilor, pentru a nu fi afectat echilibrul biologic al acestora. Excepţie fac ramurile rupte, cât şi lucrările de defrişare, pentru care se execută lucrări în orice perioadă a anului", reiese din comunicat. 

Municipalitatea menţionează că, în 2016, angajaţii ADP au defrişat 214 arbori şi au făcut 1.703 toaletări, intervenind, cu precădere, în zona şcolilor, spitalelor şi a altor instituţii publice. 

Primăria Sectorului 1 face un apel către locuitorii din această zonă administrativă să dea dovadă de spirit civic şi să semnaleze, în scris, la sediul ADP Sector 1, din Bulevardul Poligrafiei nr. 4, sau pe adresa de mail [email protected] existenţa oricărui copac uscat care reprezintă un potenţial pericol pentru siguranţa cetăţenilor. 

Directorul Direcţiei Mediu din cadrul PMB, Oana Grigore, a declarat pe 7 iulie că peste 70 de arbori de pe Bulevardul Kiseleff şi peste 35 din Parcul Cişmigiu sau fost avizaţi în vederea defrişării, fiind vorba despre copaci uscaţi. 

Pe 9 iulie, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a precizat că nu a "ordonat" nici în scris şi nici verbal tăierea vreunui copac din Bucureşti. 

"Direcţia Generală de Mediu din PMB a avizat, din punct de vedere tehnic, această acţiune, în urma numeroaselor sesizări şi plângeri venite din partea asociaţiilor de locatari sau proprietari ori a cetăţenilor, deoarece aceşti arbori au devenit un pericol pentru populaţie: numai în ultima perioadă 7 copii au ajuns la spital pentru că au fost loviţi de crengile desprinse din copaci, iar un arbore a căzut, în timpul unei vijelii, peste o maşină", a menţionat ea. AGERPRES