Potrivit reprezentanților companiei, negocierile au durat peste un an și au fost finalizate ieri (14 martie), prin semnarea contractelor. Acum, Metair controlează 99,16% din acțiunile producătorului local. 
Potrivit unui comunicat de presă remis astăzi de grupul sud-african către investitori, valoarea exactă a tranzacţiei este de 42.800.571 euro, care vor fi plătiţi după următorul calendar:

  • 37,7 milioane de euro, din care două milioane de euro constituie garanţie, până joi, 22 martie 2012
  • 3, 02 milioane de euro pe 30 martie 2012
  • 1, 02 milioane de euro, cu tot cu dobânda în euro calculată la nivelul dobânzii interbancare de la Londra, pe 17 iulie 2013

Suma a fost plătită din resurse de cash existente şi din datorii încasate de la terţi.
Metair a achiziţionat prima parte a acţiunilor, 90,05% din Rombat de la compania Trebela Limited, de la cei doi acţionari principali ai Rombat, Dorel Goia şi Ioan Repede, precum şi de la alţi acţionari minoritari. Partea a doua, de 9,09%, a fost achiziţionată de la alţi acţionari minoritari ai Rombat.
Ioan Repede, directorul general al Rombat, a subliniat că noul acționar va susține în continuare dezvoltarea companiei, ”un viitor sigur” pentru angajați. ”Investiția noastră în Rombat arată încrederea pe care o avem în România ca țară”, a spus și Theo Loock, managing director al Metair.
Grupul Metair Investments Limited cuprinde companii care desfășoară activități în domeniul producției și distribuției, predominant în industria auto. Din grup fac parte  First National Battery (cel mai mare producător de baterii din Africa de Sud, cu peste 2,2 milioane de unități produse anual), Lumotech, Hesto Harnesses, Smiths Manufacturing, Smiths Plastics, Supreme Spring and Ate, Tenneco Automotive Holdings, Unitrade și Valeo Systems South Africa.
Printre clienții Metair se numără Daimler Chrysler, General Motors, Nissan, Toyota, Volkswagen, BMW și MAN. Grupul a înregistrat anul trecut venituri de 429,4 milioane de euro, în creștere cu 14,4% față de 2010. Prin achiziționarea pachetului majoritar al Rombat, Metair intră pe piața producătorilor europeni.