Lanţul de restaurante a închis şi ultimele 8 reprezentanţe care mai erau deschise în cele mai mari trei oraşe boliviene: La Paz, Cochabamba şi Santa Cruz de la Sierra.

Odată cu retragerea McDonald’s, Bolivia devine prima ţară pe care lanţul de restaurante o părăseşte marcat de insuccese, scrie Pravda.ru.

Impactul deciziei de a ieşi de pe piaţa boliviană a fost atât de mare asupra managerilor din departamentele de Creaţie şi Marketing, încât s-a realizat un documentar care explică insuccesul McDonald’s şi motivele care îi determină pe bolivieni să prefere plăcintele şi nu hamburgerii: "De ce a picat McDonald’s în Bolivia".

Documentarul mizează pe incompatibilitatea culturală dintre lanţul de restaurante şi Bolivia. Acesta cuprinde interviuri cu bucătari, sociologi, nutriţionişti, cadre didactice şi istorici, iar concluzia este că repulsia bolivienilor faţă de produsele de la McDonald’s nu are legătură cu produsele propriu-zise, ci vine din mentalitatea bolivienilor. Aceştia văd mâncarea de tip fast-food ca fiind incompatibilă cu ceea ce mâncarea este în cultura ţării. Bolivienii pun preţ nu numai pe gust, ci şi pe grijă, igienă şi timp de preparare.

<object width="640" height="360"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/ffmUnP2yTsg&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowScriptAccess" value="always" /><embed src="https://www.youtube.com/v/ffmUnP2yTsg&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" width="640" height="360"></embed></object>