Parlamentul Noii Zeelande a adoptat astăzi proiectul de lege care va pune în aplicare regimul celor trei notificari pentru a descuraja file-sharing ilegal de conţinuturi protejate de copyright.
Ministrul Comerţului, Simon Power, a declarat că amendamentul adoptat abrogă secţiunea 92A din Legea Copyright-ului şi o înlocuieşte cu o nouă procedură de abordare a încălcării online a drepturilor de autor.
Regimul celor trei notificări constă în trimiterea de către internet provideri de avertismente către clienţii lor, informându-i că sunt suspecţi de a fi încălcat drepturile de autor. Legea extinde, de asemenea, competenţa Tribunalului pentru Copyright, oferindu-i instrumente eficiente şi puţin costisitoare de gestionare a plângerilor privind file-sharing-ul ilegal. Tribunalul va fi îndreptăţit să hotărască plata de despăgubiri de până la 15.000 dolari, în baza daunelor pe care titularii de drepturi dovedesc că le-au suferit.
O altă prevedere importantă este că regimul celor trei notificari nu se va aplica la reţelele celulare de telefonie mobilă până în octombrie 2013.
Proiectul de lege include dreptul instanţelor districtuale de a hotărî suspendarea unui cont de internet pentru o durată de până la şase luni, în circumstanţe adecvate. Cu toate acestea, acest element prevăzut în legislaţie nu va fi aplicat decât în cazul în care procesul de preavizare şi celelalte căi de acţiune ale Tribunalului pentru Copyright se dovedesc ineficiente.
SURSA: AIMR Citiți comunicatul guvernamental aici