Singura rafinarie a Zambiei, INDENI Petroleum Refinery a oprit productia, dupa ce a ramas fara titei in stoc, compania care o detine nemaiavand bani suficienti sa cumpere. Concret, planul a fost facut pe un anumit pret al petrolului, iar cotatiile internaionale au luat-o prea sus.

Ministrul Energiei si resurselor de Apa din Zambia, Kenneth Konga a confirmat inchiderea rafinariei, dar a tinut sa-i linisteasca pe conationalii sai, spunand ca firmele care detin benzinarii in Zambia au stocuri de carburanti pentru urmatoarea perioada de timp. „Este o inchidere normala care nu trebuie sa panicheze populatia. Cu siguranta nu vom avea lipsa de carburanti in piata. Pana pe 17 iulie va ajunge o naca in portul Dar-Es-Salaam din Tanzania cu petrolul de care avem nevoie”, a precizat ministrul. Trebuie notat ca nava a intarziat sa vina tot datorita unei amanari a platii. De altfel, rafinaria a intrat in conservare miercuri, iar informatia a fost tinuta secreta.

Zambia a mai avut o problema de amanare a platii catre vanzatorul de petrol in octombrie 2007, conflict ce a dus la retragerea companiei Total din tara. Pentru a nu ramane fara petrol, Zambia a incheiat un alt contract cu International Petroleum Group din Kuweit, firma care intarzie livrarea de petrol deoarece nu si-a primit banii.

Sursa: Zambia Daily Mail