"Prima jumătate a anului 2012 va fi momentul în care ne vom putea da mai bine seama dacă euro va supravieţui. Totul depinde de capacitatea guvernului Monti de a stabiliza economia italiană şi de a pune reformele în aplicare", a declarat Thomas Mayer, economist-şef al Deutsche Bank.

Fostul comisar european Mario Monti a preluat funcţia deţinută de Silvio Berlusconi luna trecută, după un an dificil pentru Italia, a treia economie europeană.

Şi guvernul elen se confruntă cu o mulţime de provocări, în contextul deficitului bugetar în creştere, în ciuda măsurilor de austeritate dure. "Dacă le permitem, cu un teren echitabil, se vor putea reconstrui. Dacă vor reuşi să facă acest lucru cu toată presiunea aşteptărilor şi cu moştenirea pe care încearcă s-o suporte este destul de îndoielnic", crede Sean Corrigan, strateg-şef pentru investiţii la Diapason Commodities Management.

Planul de reducere a deficitului elen include şi un program de privatizare în masă a activelor statului.

Există, însă, o mulţime de preocupări cu privire la alte ţări din zona euro. Vineri, agenţia de rating Fitch a pus sub perspectivă negativă mai multe ţări, printre care Italia şi Franţa.

Mayer, care consideră că economia zonei euro va intra în "recesiune profundă" în prima jumătate a anului 2012, a declarat că piaţa s-a blocat într-o "psihologie negativă" şi sunt necesare acţiuni din partea băncilor centrale pentru a depăşi această fază.