Astfel, compania fondată de omul de afaceri britanic Robert Neale, a ajuns la un total de 28.500 mp preînchiriaţi din cei 38.000 mp disponibili în Floreasca Park. Contractul cu BASF prevede închirierea unui spaţiu de 1.400 mp la primul etaj al clădirii. Proiectul este construit pe un teren de 1,5 hectare şi va fi finalizat şi dat în funcţiune în luna noiembrie 2013.

Floreasca Park este cea de-a şaptea construcţie pe care Portland Trust a dezvoltat-o în România. Cu cei 38.000 mp de spaţii pentru birouri, Floreasca Park reprezintă 14,5% din cei 260.000 mp construiţi şi închiriaţi de companie, începând din anul 1999.

"Zona Floreasca – Barbu Văcărescu a devenit una dintre cele mai populare zone urbane de birouri din oraş, iar cererea de spaţii de birouri clasa A în Bucureşti continuă să fie ridicată. Principalele caracteristici ale Floreasca Park – cum ar fi faptul că este o clădire de joasă înălţime, cu suprafeţe mari pe fiecare etaj şi cu acces foarte bun la mijloacele de transport – au generat un interes semnificativ, deopotriva din partea companiilor internaţionale, cât şi a celor autohtone. În prezent mai sunt de închiriat doar patru etaje", a declarat Robert Neale, CEO Portland Trust.

The Advisers, birou asociat reţelei Knight Frank, a acţionat în numele Portland Trust pentru închirierea spaţiilor de birouri din Floreasca Park.

Căldură din Pământ

Portland mizează pe eficienţa energetică a complexului în lupta pentru atragerea chiriaşilor, motiv pentru care va monta o instalaţie de captare a căldurii din interiorul Pământului (energie geotermică), care va scădea consumul de energie electrică cu 35% până la 50%. „Iniţial nu aveam prevăzut acest sistem, care ne creşte costurile cu circa 2 mil. euro. În plus, ne concentrăm foarte mult pe ventilaţie şi lumina naturală. Concurenţa în zonă este acerbă, însă ne adresăm unor chiriaşi diferiţi. Noi avem un grad de eficienţă a spaţiului pe etaj de 5%, comparativ cu Sky Tower care are un grad de eficienţă scăzut pe etaj, de circa 18%. La ei e greu de mobilat şi nu poţi atrage chiriaşi din zona de back-office spre exemplu, care caută eficienţă operaţională“, a declarat recent pentru Capital Florin Furdui, country manager Portland Trust.

Cel mai important chiriaş al proiectului va fi compania Oracle. Producătorul de software de business a închiriat circa 20.000 mp de birouri, adică întreaga clădire B, renunţând la spaţiile din Floreasca 169A şi Oracle Tower, dar păstrând birourile din Nusco Tower.

În aceeaşi zonă există deja clădirile de birouri Nusco Tower, Sky Tower, The Lakeview, Oracle Tower şi tot în construcţie este şi primul proiect al Skanska în România.

În octombrie anul trecut, Banca Comercială Română a aprobat acordarea unui împrumut de 46 mil. euro şi 39,3 mil. lei către firma Pipera Business Park, prin intermediul căreia se construieşte Floreasca Park. Potrivit dezvoltatorilor, proiectul din Pipera va necesita o investiţie de 70 mil. euro. Dezvoltatorul este în curs de obţinere a certificatului BREEAM, cel mai important instrument de evaluare a clădirilor verzi.

<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/WkXs-5-5JB8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>