Potrivit premierului, băncile au timp până miercurea viitoare să analizeze propunerea, pentru ca Executivul să o aplice apoi.

‘Analizăm împreună cu băncile posibilitatea de a împărţi riscul garanţiei între stat şi bancă. Astăzi riscul este suportat 100% de stat. Propunerea noastră este să împărţim acest risc: 50% statul – 50% instituţia finanţatoare, adică banca. Aceasta ar însemna practic că la un nivel al garanţiilor guvernamentale de 1,5 miliarde de euro s-ar mai putea obţine încă 1,5 miliarde garanţii, adică ar însemna dublarea numărului de beneficiari prin dublarea plafonului’, a afirmat Boc, după o discuţie cu reprezentanţii băncilor comerciale.

Program extins

El a arătat că astfel s-ar dubla numărul beneficiarilor programului ‘Prima Casă’. ‘Vrem să dublăm numărul de beneficiari, vrem ca astăzi, cu 1,5 miliarde cât este plafonul existent utilizat, să putem oferi garanţii de 3 miliarde, dar împărţite între stat şi bancă’, a mai arătat Boc.

Până în prezent, toate cele trei ediţii ale programului ‘Prima Casă’ au totalizat 1,5 miliarde de euro garanţii utilizate, iar din actuala ediţie mai sunt 100 de milioane de euro rămaşi neutilizaţi, adică jumătate din plafonul total alocat pentru anul 2011.

‘Avem 200 de milioane pentru 2011, bani din care s-au utilizat aproape 50%, şi, dacă băncile acceptă să împărţim riscul, mai avem 1,5 miliarde din cei existenţi’, a precizat şeful Guvernului.

Dobânzi modificate

De asemenea, Emil Boc a arătat că băncile nu vor mări substanţial dobânzile în program, nici în interiorul limitei stabilite prin actul normativ aferent, pentru că şi-ar pierde clienţii.

‘Băncile, dacă doresc să nu fie atractive, să mărească dobânda. Este o competiţie pe piaţă şi clientul alege între acela care oferă o dobândă mai mică şi cel care oferă o dobândă mai mare’, a subliniat premierul.

În context, şeful Executivului a argumentat prin faptul că băncile sunt interesate de program, pentru că are o marjă de risc foarte mică, în condiţiile în care doar 21 de clienţi din cei 37.639 de utilizatori ai programului au avut probleme la plata ratelor.

Potrivit premierului, la discuţiile de marţi de la Ministerul Finanţelor reprezentanţii Băncii Comerciale Române s-au arătat cei mai receptivi pentru a prelua o parte din riscurile programului ‘Prima Casă’.

Premierul Emil Boc a mai spus că actualele contracte din programul ‘Prima Casă’ nu se vor modifica.

Caracter social

Prima Casă a avut un caracter social, iar acest caracter se va păstra, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu. ‘Sunt unele propuneri pentru extinderea programului Prima Casă asupra altor beneficiari – să îl extindem asupra persoanelor care deţin deja o locuinţă’, a admis oficialul MFP.

Conform legislaţiei actuale, beneficiarii programului Prima Casă sunt persoane fizice care ‘nu au deţinut şi nu deţin, individual sau în comun, împreună cu soţii lor ori cu alte persoane, în proprietate o locuinţă, indiferent de modul în care a fost dobândită’.

Ialomiţianu a mai spus că, în contextul discuţiilor despre împărţirea riscului în mod egal între bănci şi stat, băncile nu au cerut modificarea legislaţiei astfel încât să poată percepe dobânzi mai mari. Condiţiile actuale prevăd că dobânzile nu pot fi mai mari decât dobânda Euribor la trei luni plus 4 puncte procentuale la creditele în euro, respectiv Robor plus 2,5 puncte procentuale la creditele în lei.

‘Discuţia în primul rând cu BCR, principala bancă care acordă aceste credite, a fost să rămână condiţiile iniţiale’, a spus ministrul Finanţelor. Întrebat despre situaţia băncilor participante care au epuizat deja plafonul de garanţii guvernamentale pentru acest program, Ialomiţianu a afirmat că există posibilitatea ca băncile să se înţeleagă privind unele transferuri.

SURSA: Agerpres