Una dintre soluţiile pentru relansarea economică oferite de Consiliul Investitorilor Străini (CIS), reunit în urmă cu o săptămână, a fost lansarea unei a treia variante a programului „Prima Casă“. Propunerile investitorilor prevăd un plafon maxim de 100.000 de euro, faţă de 70.000 de euro în prezent. Garanţia oferită de stat ar putea acoperi numai 50% din suma împrumutului, iar restul ar urma să fie garantat cu ipotecă, astfel că volumul facilităţii ar putea fi dublat. Membrii CIS estimează că prin noua variantă ar putea fi acordate împrumuturi de aproximativ 1,4 miliarde euro, până în 2015.

„Ridicarea plafonului la 100.000 de euro ar atrage după sine un nou val de creşteri de preţ. În acest moment, orice intervenţie artificială care modifică condiţiile de cumpărare are ca efect creşterea preţurilor. De ce să crească din nou preţurile? Ca să salvezi investitorii care au cumpărat terenuri şi apartamente scumpe în trecut? Până nu îşi revine economia, situaţia pieţei imobiliare va rămâne neschimbată“, este de părere Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.

Efect psihologic

Pe de altă parte, o creştere a plafonului ar însemna şi o ofertă de locuinţe noi mult mai variată, însă unii investitori consideră că băncile nu sunt încă pregătite să îşi asume un risc suplimentar în cazul împrumuturilor imobiliare.

 „Piaţa imobiliară se luptă cu lipsa de încredere, iar faptul că băncile nu vor să îşi asume riscuri prea mari nu e de natură să încurajeze clienţii să ceară finanţări pentru achiziţii imobiliare. Dacă băncile ar participa mai mult la acest risc, cumpărătorii şi-ar recăpăta încrederea în piaţă”, spune Nimrod Zvik, directorul de de vânzări al fondului de investiţii norvegian Romania Invest, care are în portofoliu circa 750 de apartamente noi în mai multe proiecte rezidenţiale.

Ştefania Baldovinescu, managerul diviziei de consultanţă din cadrul Colliers International, consideră că reducerea participaţiei statului la 50% ar putea afecta atât clienţii, cât şi instituţiile de credit.

„Ar fi o modificare pozitivă din perspectiva creşterii plafonului la 100.000 de euro, deoarece odată ce s-au luat primele credite prin «Prima Casă», oferta de apartamente noi care se încadrează în program a fost limitată. Pe de altă parte, scăderea garanţiei la 50% ar putea afecta psihologic atât clienţii, cât şi băncile. În acest moment piaţa imobiliară este afectată în principal de lipsa de încredere în economie, oferta limitată fiind pe locul doi“, a concluzionat Ştefania Baldovinescu.