Observațiile făcute săptămâna trecută de un ministru grec sugerau că țara nu va face plata către FMI decât dacă primeşte mult-dorita tranşă din fondul de salvare. Pe de altă parte, ministrul de Finanțe Ianis Varoufakis insistă acum asupra faptului că Grecia va face plățile.

Potrivit Bloomberg, nu exista nici o șansă reală de orice asistență financiară directă din partea Rusiei pentru Grecia, dar sunt programate discuţii referitoare la sectorul grec al agriculturii în contextul sancțiunilor impuse Rusiei.

Aceste sancțiuni au fost o reacție a UE împotriva Rusiei, iar dacă Grecia aranjează o eventuală anulare sau ca sancțiunile să fie excluse cumva, ar fi destul de jenant pentru Europa. Iată ce scrie ziarul elen Kathimerini:

„Președintele Parlamentului European, Martin Schulz l-a avertizat pe premierul grec faţă de "înstrăinarea" de UE. Într-un interviu acordat sâmbătă publicaţiei Hannoversche Allgemeine Zeitung, politicianul german a spus că ar fi "inacceptabil dacă Tsipras ar pune în pericol politicile comune ale Europei în privinţa Rusiei în schimbul ajutorului rus."

Vorbind la același ziar, Gunther Krichbaum, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Bundestagului, a declarat că în cazul în care guvernul elen consideră că poate găsi "mântuirea" la Moscova, "pariază pe calul greșit."

Şi iată ce scrie Wall Street Journal:

„Alexis Tsipras, premierul în vârstă de 40 de ani care a preluat mandatul în ianuarie, după ce partidul său de stânga Syriza a câștigat alegerile, a atacat sancțiunilor UE, marți, într-un interviu acordat agenției de știri ruse TASS. "Nu suntem de acord cu sancțiunile", a spus Tsipras în comentariile confirmate de biroul său. "Eu cred că acest lucru este un drum spre nicăieri." El a conchis apois, precizând că s-ar opune reînnoirii periodice de către UE a sancțiunilor impuse Rusia, care necesită consimțământul tuturor guvernelor din Uniunea Europeană.”

Chiar și țările care sunt sceptice cu privire la sancțiunile UE împotriva Rusiei nu acceptă să fie puse în situaţie jenantă de o singură țară, așa că noua strategie ar putea lucra în favoarea Atenei pe termen scurt. Dar ceva care arată ca un flirt cu Rusia riscă să strice relaţia pe termen lung a Greciei cu restul Europei.