După destinaţie, în mai preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă s-au situat la acelaşi nivel cu cele din luna anterioară, iar preţurile producţiei industriale pentru piaţa externă au înregistrat scăderi cu 1%.

Pe secţiuni (sectoare de activitate) au fost observate creşteri de preţ comparativ cu aprilie în industria extractivă (plus 0,4%), la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (plus 0,2%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (plus 0,1%). Scăderi de preţuri s-au înregistrat în industria prelucrătoare (minus 0,4%).

Pe marile grupe industriale se constată creşteri de preţuri în industria bunurilor de uz curent (plus 0,5%). Preţurile au scăzut în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (minus 1,5%), în industria energetică (minus 1,1%) şi industria bunurilor de capital (minus 0,2%).

Comparativ cu aceeaşi lună din 2010, în mai preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au înregistrat o creştere cu 8% faţă de luna corespunzătoare din anul 2010.

Pe secţiuni (sectoare de activitate) s-au remarcat creşteri de preţuri în industria prelucrătoare (plus 8,9%), la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (plus 8,5%), în industria extractivă (plus 4,2%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (plus 3,7%).

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele din industria bunurilor intermediare (plus 10,2%) şi industria energetică (plus 8,7%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de capital (plus 3,7%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (minus 1,1%).
SURSA: Agerpres