Valoarea tranzacţiilor imobiliare cu terenuri şi locuinţe va scădea în 2009 cu 65% faţă de anul trecut, de la 2 miliarde de euro la 700 de milioane de euro, potrivit unui studiu al companiei de evaluare Darian Rom-Suisse.

Valoarea tranzacţiilor imobiliare se va plasa în 2009 sub suma din 2006, de 850 de milioane de euro, dar şi din 2007, de un miliard de euro, prognozează Darian. Potrivit managerului general al Darian Rom-Suisse, Adrian Crivii, numărul tranzacţiilor imobiliare pe locuinţe şi terenuri a scăzut de la începutul anului pe fondul scăderii finanţării pentru achiziţii imobiliare.

În primele 5 luni, numărul tranzacţiilor cu locuinţe şi terenuri a scăzut cu 35,7%, la 134.500 de operaţiuni, iar valoarea impozitelor pe veniturile din transferurile de proprietăţi s-a redus cu 64%, la 174,7 milioane de lei. În perioada ianuarie-mai 2008 au fost încheiate 209.409 tranzacţii cu locuinţe şi terenuri.

Minusuri între 29 şi 46% 

Reprezentantul Darian a estimat şi o continuare a scăderii preţurilor la locuinţe, tendinţă manifestată de la începutul anului. „Cred că o să ajungem înspre toamnă chiar la nivelul de preţuri pentru 2006”, a declarat Crivii.

Astfel, în Bucureşti preţul unui apartament de una sau două camere va scădea anul acesta cu 29% în zona ultracentrală şi cu 37% şi 30% în regiunile centrală şi semicentrală. Cea mai mare scădere a preţurilor, de 46%, este previzionată pentru apartamentele mici din zona periferică.

Pe de altă parte, preţurile apartamentelor mari, de trei sau patru camere, din Bucureşti vor înregistra reduceri mai mici ale preţurilor, cuprinse între 27% şi 33%, în funcţie de zonă.

Piaţa terenurilor, cele mai puternice scăderi

Cele mai puternice scăderi se înregistrează pe piaţa terenurilor din Bucureşti, iar perspectivele arată că declinul va continua, mai ales în ceea ce priveşte terenurile cumpărate în scop speculativ.

Astfel, preţurile terenurilor din Bucureşti vor scădea cu 22-61%, în funcţie de zonă şi regimul de înălţime.

„Impasul în care se află piaţa imobiliară provoacă scăderi ale preţurilor în toate oraşele ţării. Cele mai afectate sectoare sunt cele ale terenurilor şi ale spaţiilor industriale, în timp ce topul ieftinirilor pe sectorul terenurilor este format din Suceava (60%), Oradea (50%), Galaţi (40%), Târgu Mureş (35%)”, se arată în studiul Darian Rom-Suisse.

Crivii a menţionat faptul că revenirea creditării poate impulsiona piaţa, însă recuperarea se va face treptat.

SURSA: Mediafax