FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna august 2015, acest indice a atins o valoare medie de 155,7 puncte, în scădere cu 8,5 puncte sau 5,2%, comparativ cu luna iulie 2015. FAO a precizat că aceasta a fost cea mai gravă scădere lunară înregistrată după decembrie 2008.

Scăderea din luna august a afectat toate produsele alimentare principale, precum laptele, uleiurile vegetale, zahărul sau cerealele, care au înregistrat un recul de 7% în raport cu iulie şi unul de 15% în raport cu luna august a anului trecut.
Preţurile uleiurilor vegetale au scăzut şi ele cu 8,6% comparativ cu luna iulie, iar preţul la zahăr s-a redus cu 10%.

Economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian, a apreciat că există puţine semnale ale unei reveniri a preţurilor în lunile următoare. Potrivit acestuia, semnalele referitoare la încetinirea economiei chineze se reflectă în importurile de produse precum soia boabe, pentru care China este cel mai mare importator mondial.
'Atunci când o ţară de asemenea mărime şi populaţie încetineşte acest lucru afectează toate sectoarele, inclusiv agricultura', a explicat Abdolreza Abbassian.

În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit estimările cu privire la producţia mondială de cereale în 2015, până la 2,54 miliarde de tone, cu 21 de milioane de tone mai mică decât recolta record înregistrată anul trecut. Revizuirea estimărilor se datorează unor perspective mai bune privind producţia de grâu şi orez, ca urmare a unor condiţii peste aşteptări în ţări precum Argentina, Brazilia şi SUA. FAO susţine că producţiile bune din cele două Americi vor compensa scăderea producţiei de porumb în Uniunea Europeană cauzată de vremea secetoasă, care a redus producţiile la hectar.

SURSA: Agerpres