Preturile activelor hoteliere din Romania vor inregistra in acest an o scadere cu 30%, in contextul actualei crize economice, a declarat Sorin Ionescu, managing partner la compania de consultanta hoteliera Fivestar Hospitality, in cadrul seminarului Hotel Investment Forum.

Sorin Ionescu a mai adaugat ca volumul tranzactiilor din industria hoteliera autohtona se vor dimunia, de asemenea, cu 70 de procente.

In acest moment, pe piata din Bucuresti se afla patru hoteluri in faza de constructie si inca noua unitati a caror constructie va incepe in urmatoarele 12 luni, a mai spus Ionescu. La acestea se adauga si 15 proiecte in faza de preplanificare.

Potrivit lui Sorin Ionescu, piata hoteliera din Romania nu va intra in recesiune in acest an, cu toate ca a inregistrat o scadere semnificativa in primele luni ale anului. Mai mult, oficialul Fivestar Hospitality a declarat ca piata isi va reveni in 2010.

Rata de ocupare a hotelurilor din Bucuresti a inregistrat una dintre cele mai mari scaderi din Europa in 2008, coborand cu 19,6% la 57%, in contextul in care deteriorarea increderii consumatorilor, lipsa de finantare si diminuarea cheltuielilor de afaceri afecteaza industria hoteliera din lumea intreaga, potrivit unui raport al Deloitte Touche Tohmatsu.

In timp ce oferta pe piata de hoteluri din Bucuresti a crescut semnificativ, anul trecut, prin inaugurarea de noi unitati precum Ramada Plaza sau Radisson SAS, sau extinderea Rin Grand Hotel, veniturile pe camera disponibila (revPAR) au coborat cu 12,7% la 76 euro (96 dolari).