Preturile caselor din Marea Britanie au continuat sa scada si in luna februarie, ieftinindu-se cu 1,8%, scaderea ratei dobanzii nereusind sa restabileasca increderea pietei.

Astfel, potrivit Nationwide Building Society, cea mai mare institutie de credite ipotecare din Regat, valoarea medie a unei locuinte a scazut cu 17,6% in ultimele 12 luni. Astfel, pretul mediu al unei case in Marea Britanie a scazut in perioada amintita cu 31.000 de lire sterline, pana la 147.746 de lire sterline.

In acest moment, pretul mediu al unei proprietati in Regat este cu 20% mai mic decat in octombrie 2007, cand s-a atins nivelul maxim. In acea perioada, valoarea unei case era de 186.004 lire sterline, in medie.

Desi reducerea ratelor la creditele imobiliare a facilitat acordarea de imprumuturi pentru o serie de categorii sociale, nu se observa inca o imbunatatire a atitudinii cumparatorilor. Cu toate acestea, economistul sef al Nationwide, Fionnuala Earley, a afirmat ca se poate vedea o crestere a „curiozitatii” cumparatorilor, care sunt interesati de anunturile imobiliare.

Potrivit Nationwide la finele anului 2007 britanicii ar fi platit in jur de 150.000 de lire sterline pentru o proprietate si ar fi platit o rata lunara de 915 lire sterline.

Astazi insa, britanicii ar putea achizitiona o casa cu 125.000 de lire, cu o rata lunata de 530 de lire.

Sursa: The Guardian