Preturile la locuinte in Marea Britanie continua sa scada. In ultima luna s-au inregistrat preturi mai mici cu 2,9% decat luna trecuta. Astfel, pretul mediu in regiunile Anglia si Tara Galilor este acum de 222.800 lire sterline, ceea ce reprezinta o scadere cu 7,1% comparativa cu luna noiembrie a anului trecut.

Potrivit lui Miles Shipsire, director al agentiei Rightmove, „o mare parte dintre vanzatori nu vor sa lase din pret si asteapta aproape deziluzionati sa vina cineva sa cumpere la o valoarea cat mai apropiata de cea la care au evaluat casa initial. O alta categorie insa, prefera sa vanda mult sub pretul pietei, pentru a pune mana repede pe bani, mergand pe principiul ca oricum se va ajunge la acel pret candva, si de ce sa astepte pana atunci cand ar putea sa vanda acum”.

Acestia sunt si cei care au scazut preturile atat de jos, incat s-au consemnat pierderi de circa 20% comparativ cu luna noiembrie a anului trecut. In piata mai exista si o alta categorie de vanzatori, cei care nnu sunt fortati sa isi vanda casa dintr-un motiv sau altul, si care asteapta ca preturile sa creasca.

Potrivit Halifax, cea mai mare companie de creditare ipotecare, preturile caselor pierd in medie 1.000 de lire pe saptamana, ajungand ca in prezent valorile de pe piata imobiliara sa fie mai mici decat in 2005.