Se pare că cererea pentru anumite produse a fost afectată de extinderea epidemiei de coronavirus (Covid-19), a avertizat FAO.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În februarie, acest indice a scăzut cu 1%, comparativ cu ianuarie, până la un nivel de 180,5 puncte.

Prețul uleiului vegetal a scăzut cu peste 10%

Preţul uleiurilor vegetale, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, ca urmare a majorării preţurilor la uleiul de palmier, soia, floarea soarelui şi rapiţă, a scăzut cu 10,3% în februarie.

În ceea ce privește cerealele, creşterea preţului s-a atenuat la 0,9%, în condiţiile în care preţurile internaţionale pentru toate cerealele importante, cu excepţia orezului, au scăzut. FAO a apreciat că extinderea epidemiei a contribuit la declinul preţurilor, pe fondul temerilor privind efectele asupra economiei globale, transmite Reuters, citată de agerpres.

Preţul cărnii a înregistrat și el o scădere de 2% în februarie, în contextul reducerii achiziţiilor în China epicentrul epidemiei.

Pe de altp parte, preţul produselor lactate a crescut cu 4,6%, iar prețul zahărului cu 4,5%.

FAO se aşteaptă în acest al la o producţie de grâu de 763 milioane de tone, aproape neschimbată faţă de nivelul record înregistrat în 2019.