Deocamdata, informatiile referitoare la proiect schiteaza doar intentiile initiatorilor sai. Reprezentantii Centrului de Planificare Urbana si Metropolitana Bucuresti propun spre dezbatere publica un nou teritoriu de referinta al Capitalei, care va include, pe langa teritoriul administrativ al Bucurestiului, peste 90 de localitati limitrofe din judetele Giurgiu, Teleorman, Dambovita, Prahova si Ilfov.


“Din informatiile oferite, putem aprecia ca intentiile celor care au conceput proiectul sunt bune, moderne, insa, de felul in care va fi conceput in detaliu, explicat si implementat acest proiect va depinde si modul in care va fi primit si sustinut de catre locuitorii comunelor si localitatilor implicate”, spune Marius Luca, Residential Sales Negotiator la agentia de consultanta imobiliara CB Richard Ellis.


Rolul autoritatilor locale si responsabilitatile acestora in comunitatea locala trebuie bine definite, pentru a pastra decizia la acel nivel. “Altfel, cea mai mare opozitie va veni tocmai din partea acestui segment, care este unul cu greutate in viata si decizia fiecarui locuitor din comunele si localitatile vizate”, mai spune Luca.


Un proiect de dezvoltare metropolitana poate accelera modernizarea infrastructurii locale, extinderea utilitatilor prin cresterea interesului si activitatii investitorilor in aceste zone. “Un avantaj important al implementarii acestui proiect va fi dezvoltarea Bucurestiului catre toate punctele cardinale, nu numai sepre nord. Totodata, se va impune si o disciplina urbanistica, ce va impideica construirea in mod haotic”, este de parere arhitecta Slivia Pintea, directorul general al biroului de proiectare Arhitectural.


Localitatile care urmeaza sa fie atrase in cadrul zonei metropolitane Bucuresti sunt Buftea, Oltenita, Voluntari, Popesti-Leordeni, Otopeni, Fundulea, Bolintin Vale si Mihailesti. De asemenea, vor fi incluse si comunele Afumati, Balotesti, Berceni, Bragadiru, Cernica, Branesti, Chiajna, Chitila, Ciolpani, Ciorogarla, Corbeanca, Glina, Jilava, Magurele, Mogosoaia, Pantelimon, Snagov, Tunari, Butimanu, Fundeni, Adunatii Copaceni si Bolintin Deal.


Bineinteles ca toate aceste discutii si dezbateri despre acest proiect isi vor pune amprenta asupra pietei imobiliare din aceste zone. “Se poate anticipa o usoara crestere a preturilor terenurilor situate in localitatile cuprinse in acest proiect, ca urmare a premiselor favorabile pe care acesta le creeaza pentru investitori, dar si pentru micii intreprinzatori. Achizitionarea de suprafete medii sau mari de teren, la preturi relativ accesibile, poate aduce profituri considerabile investitorilor, dupa aprobarea proiectului propus”, considera Marina Jantes, consultant imobiliar in cadrul Departamentului de investitii al agentiei Platinum Expert.
“Se poate anticipa o usoara crestere a preturilor terenurilor
situate in localitatile cuprinse in acest proiect, ca urmare a premizelor favorabile pe care acesta le creeaza pentru investitori, dar si pentru micii intreprinzatori.”
Marina Jantes, consultant imobiliar la agentia Platinum Expert.


In acelasi timp, acest proiect ar putea afecta si segmentul rezidential, care va cunoaste astfel o dezvoltare semnificativa. Deja, proiecte de case si mici blocuri au prins contur in Mogosoaia, Otopeni, Snagov, Pantelimon, Voluntari, Tunari, stefanesti.