Cotaţia futures la sucul de portocale a crescut marţi cu aproape 11% ajungând la închidere la 2,12 dolari pentru o livră. Preţul multor commodities poate evolua doar în interiorul unor limite zilnice, ceea ce înseamnă că preţul ar putea creşte din nou miercuri şi în restul săptămânii.

Carbendazimul este interzis în SUA, dar este utilizat de fermierii din Brazilia, cel mai mare producător mondial de suc de portocale, la tratarea copacilor.

În 2010/2011 Brazilia a produs 1,4 milioane tone suc de portocale, mai mult de jumătate din producţia mondială, urmată de SUA cu 645.000 de tone, Mexic 85.000 de tone şi Uniunea Europeană cu 73.000 de tone.

În cazul SUA, producţia de suc de portocale este concentrată în principal în statul Florida, unde în ultimele zile temperaturile au scăzut sub zero astfel care a fost afectată o parte din producţie. ‘Am putea avea o deficienţă în aprovizionarea pieţei globale’, a declarat Michael Smith, preşedintele T&K Futures.

Piaţa sucului de portocale este una relativ mică, faţă de alte materii prime precum cafeaua sau cacao şi prin urmare pot apărea brusc mari variaţii de preţ.
SURSA: Agerpres