"Aş suferi pierderi mari dacă aş vinde boabele de cafea la preţurile actuale. Cred că voi vinde recolta în februarie, după sărbătoarea Tet", a declarat Hoang Thi Thom, cultivator de cafea din Dak Lak, principala regiune unde se cultivă cafea în Vietnam. 

Conform Agerpres, care citează Bloomberg, Hoang Thi Thom nu este singur. La o distanţă de aproape 18.000 de kilometri în Brazilia, principalul producător mondial, fermierul Joao Luis Carneiro Vianna a decis să mai aştepte până când va vinde recolta din acest an, care este cu aproape 30% mai mare decât de obicei. Vianna a strâns 1.300 de saci de cafea dar vrea să vândă doar când preţurile vor ajunge la 500 de reais (154,5 dolari) pe sac, cu aproape 50 de reais peste preţurile actuale. 

"Vând doar atât cât este necesar pentru a menţine fluxul de lichidităţi. Aştept să văd dacă nu există o oportunitate de preţuri mai bune pentru a-mi vinde recolta", a spus Joao Luis Carneiro Vianna. 

Această reticenţă a fermierilor din Brazilia şi Vietnam ar putea strica planurile speculatorilor care mizează pe faptul că supraoferta mondială va duce şi mai mult preţurile în jos. Perspectivele unei recolte mai mari de cafea în Vietnam în acest an, o recoltă solidă în Brazilia în 2018 şi surplusul care ar urma să apară au dus deja la scăderea preţurilor. 

"La preţurile actuale nu este atractiv pentru fermieri. Nu există niciun entuziasm pentru o vânzare rapidă", a declarat Jose Sette, director la Organizaţia Internaţională a Cafelei (ICO). 

Potrivit Intimex Group, cel mai mare exportator din Vietnam, producţia de cafea ar urma să crească cu 5-10% în acest an, revenindu-şi după dezastrul provocat anul trecut de ploi. În Brazilia, traderii se aşteaptă ca producţia arborilor de cafea arabica să atingă un nivel record. 

Export Trading Group se aşteaptă la un surplus de 5,5 milioane de saci în 2018-2019, precizează Eric Llull, director de cercetare la compania elveţiană. 

Există însă şi un risc în condiţiile în care 66% din producţia mondială de cafea vine din Brazilia, Vietnam, Columbia şi Indonezia iar această concentrare a pieţei o face vulnerabilă la orice evoluţie meteo nefavorabilă, avertizează Nicholas Strychalski, director de strategie la Cofco International, divizia de trading a celei mai mari companii alimentare din China. "Orice accident meteo în oricare din aceste ţări mari producătoare ar provoca deficienţe în aprovizionare", avertizează Strychalski.