Se pare că la originea căderii de azi a prețului petrolului se află o acțiune a Arabiei Saudite. Potrivit Reuters, gigantul petrolier de stat Saudi Aramco, a anunțat reducerea prețurilor pentru clienții din Statele Unite, mărindu-le pe cele destinate clienților din Europa și Asia.

Prăbușirea de astăzi la nivelul consemnat în 2011 se produce după săptămâni de declin. Prețul de referință al petrolui brut a scăzut cu aproape un sfert de la sfârșitul lunii iulie.

Compania Saudi Aramco nu a oferit o explicație precisă cu privire la modificările de prețuri, gest care a produs panica de astăzi. Analistul John Kilduff de la Capital LLC a declarat pentru Bloomberg că saudiții încearcă să-și păstreze locul intact în sector: "Mișcarea facută de saudiți ne spune faptul că ei vor să-și conserve ponderea pe piața din Statele Unite. Se pare ca saudiții se simt confortabil cu prețurile și cu cererea. "

Probabil că Arabia Saudită se simte bine odată cu mișcările înregistrate astăzi. Dar alte țări producătoare de petrol resimt, cu siguranță, această criză. Ca o consecință, rubla rusească se prăbușește din nou, iar Venezuela, Iran și Rusia sunt deosebit de expuse la scăderea continuă a prețului petrolului.