Agenţia saudită de ştiri SPA a anunţat că Riyadhul a luat această decizie pentru „a-şi proteja propria securitate naţională de pericolele terorismului şi extremismului”.

Această măsură „decisivă” a fost luată ca urmare a „încălcărilor grave comise de autorităţile din Qatar în ultimii ani”, se mai anunţă în comunicatul autorităţilor saudite.

O hotărâre asemănătoare a fost luată şi de Egipt, Emiratele Arabe Unite, dar şi de Bahrain, care a acuzat Doha că ar încerca să „submineze securitatea şi stabilitatea Bahrainului şi de imixtiuni în treburile interne ale ţării”

Coaliţia arabă coordonată de Arabia Saudită, care de doi ani desfăşoară operaţiuni în Yemen, a anunţat excluderea Qatarului din organizaţie, acuzând acest stat că ar susţine reţele teroriste, inclusiv Al-Qaida şi Stat Islamic.

În ultimele săptămâni, mai multe publicaţii americane au acuzat Qatarul că ar finanţa terorismul, cu toate că ţare este membră a coaliţiei internaţionale care luptă împotriva Stat Islamic.

Preţul petrolului a crescut după ce Bahrainul, Arabia Saudită, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite au întrerupt luni relaţiile diplomatice cu Qatar, stat care este acuzat că „susţine terorismul”, inclusiv al-Qaeda, gruparea Stat Islamic şi Fraţia Musulmana, scrie AFP.

Qatar a fost scos din coaliţia militară, la mai puţin de o lună după vizita în regiune a preşedintelui Donald Trump.

Măsura a condus la majorarea preţului petrolului, cotaţiile futures ale ţiţeiului crescând cu 1,6% pe piaţa de la New York, conform Bloomberg.

Se aşteaptă ca decizia diplomatică să afecteze aprovizionarea dinspre Orientul Mijlociu, din statele care fac parte din Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol. Bloomberg arată că toate aceste ţări folosesc Strâmtoarea Hormuz, prin intermediul căreia Departamentul de Energie al SUA estimează că traversează aproximativ 30% din cantitatea de petrol exportat.

 

Qatarul acuză că se confruntă cu o campanie de minciuni şi născociri care au drept scop să impună o tutelă asupra statului, după ce Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen şi Egiptul au sistat toate legăturile diplomatice cu Qatarul, a comunicat Ministerul de Externe de la Doha.

„Campania de incitare bazată pe minciuni a atins nivelul născocirilor pure”, a transmis ministerul, care a precizat că, în calitate de membru al Consiliului de Cooperare al Golfului, Qatarul respectă suveranitatea altor state şi nu intervine în treburile lor interne, potrivit Reuters.

Qatarul regretă acţiunea coordonată a mai multor state arabe de a întrerupe relaţiile diplomatice, potrivit unui comunicat al Ministerul de Externe de la Doha citat de postul Jazeera TV.

Autorităţile din acest stat au mai afirmat că acţiunea „nu va afecta cursul normal al vieţii cetăţenilor şi rezidenţilor”.