Preţul petrolului a urcat vineri pentru a şaptea şedinţă consecutiv şi a atins un nou maxim al anului, depăşind nivelul de 78 de dolari pe baril, după ce autorităţile americane au anunţat, joi, o scădere neaşteptat de puternică a stocurilor de ţiţei şi carburanţi din SUA, iar dolarul s-a depreciat.

Creşterea principalilor indici ai bursei de la New York la noi maxime ale anului a reprezentat de asemenea un factor pozitiv pentru cotaţia barilului, care se află pe cel mai puternic trend ascendent din ultimele două luni, deşi investitorii au fost dezamăgiţi de rezultatele Goldman Sachs şi Citigroup, transmite Reuters.

Preţul petrolului destinat pieţei americane, cu livrare în noiembrie, a urcat cu 35 de cenţi până la ora 6:10 GMT, la 77,93 dolari pe baril, în uşoară retragere de la maximul anului, de 78,17 dolari pe baril, înregistrat anterior.

Cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă la bursa de la Londra, a avansat totodată cu 21 de cenţi, la 76,44 dolari pe baril.

Barilul de petrol se îndreaptă către o creştere de 8,5% la nivelul întregii săptămâni, însă analiştii au exprimat îngrijorări cu privire la sustenabilitatea avansului.

SURSA: Mediafax