JP Morgan Chase & Co. a ajuns la o tentativă de rezoluție cu Departamentul de Justiției al Statelor Unite, potrivit căreia cea mai mare bancă americană va plăti 13 miliarde dolari pentru oprirea mai multor anchete privind fraudele cu obligațiuni ipotecare, transmite Bloomberg.
Suma aferentă pactului cu Justiția SUA este în creștere față de negocierile dinainte cu o noapte, când se vehicula 11 miliarde dolari, a declarat pentru Bloomberg o persoană apropiată negocierilor.
Înțelegerea include reparații de 4 miliarde dolari către consumatori și 9 miliarde dolari reprezentând amenzi și alte plăți, a declarat o altă persoană apropiată discuțiilor. Cele 9 miliarde includ un acord de 4 miliarde dolari cu Agenția Federală de Finanțare Ipotecară (FHFA – Federal Housing Finance Agency) în ceea ce privește vânzările de obligațiuni ipotecare efectuate de JP Morgan.
Pactul, care încă nu este final, nu include eliberarea de o  potențială urmărire penală, la insistența ministrului Justiției Eric Holder, care i-a spus lui Jamie Dimon, CEO JP Morgan, că o asemenea decizie nu va fi parte a nici unei înțelegeri, spun sursele.
Acordul propus va necesita probabil ca banca să coopereze în anchetele penale privind persoanele fizice afectate de practicile băncii în domeniul ipotecar.
Înțelegerea ar putea fi anunțată în această săptămână și include de asemenea anchete în curs ale procurorului general al New York-ului Eric Schneiderman.
Pactul ar putea reprezenta mai mult de jumătate din profitul record de 21,3 miliarde dolari înregistrat de JP Morgan anul trecut. Unele sume ale acordului, cum ar fi reparații către proprietari, ar putea fi deductibile fiscal.
JP Morgan este obiectul unor investigații în Statele Unite și în afară, incluzând acuzații privind practicile sale de angajare din Asia. Banca și-a pus deoparte 8 miliarde dolari, din rezervele de 28 miliarde dolari acumulate din 2010, pentru a acoperi costurile juridice.