Autoritatea de stat pentru cereale (General Authority for Supply Commodities – GASC) din Egipt a anunţat săptămâna trecută că a cumpărat o cantitate totală de 365.000 de tone de grâu, dintre care două treimi din Rusia şi restul din Ucraina şi România.

Faptul că atât Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, cât şi alţi cumpărători s-au îndreptat spre Rusia pentru achiziţii de grâu în ultimele săptămâni a condus la scăderea cotaţiilor futures la grâu pe piaţa americană.

"Am crezut că SUA ar putea intra pe piaţă însă până acum nu am văzut acest lucru", a declarat Shawn McCambridge, analist la firma de brokeraj Jefferies Bache din Chicago.

Preţul grâului este influenţat şi de preţurile reduse la porumb. Un preţ mai scăzut la porumb poate reduce cererea pentru grâu ca substitut în hrana animalelor. Preţul la soia a scăzut şi el, după ce marţi a atins un nivel de vârf. "Dacă preţul porumbului scade atunci toate preţurile la cereale vor scădea", a declarat Sid Love, analist la firma de consultanţă Kropf & Love Consulting.

Preţurile la grâu au fost influenţate şi de prognozele privind precipitaţiile ce sunt aşteptate în această săptămână în Kansas, Nebraska şi Oklahoma, care ar urma să refacă umiditatea din sol înainte ca fermierii să înceapă să planteze grâul pentru recolta de anul următor. SUA este cel mai mare exportator mondial de grâu, adaugă Agerpres.