FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna noiembrie 2016, acest indice a scăzut cu 0,4% comparativ cu luna octombrie, până la un nivel de 171,3 puncte. În pofida scăderii din luna noiembrie 2016, preţul global al alimentelor este cu 10,4% mai mare decât cel înregistrat în luna noiembrie 2015, scrie Agerpres.

Potrivit FAO, luna trecută preţul zahărului a scăzut cu 8,9% comparativ cu luna octombrie, datorită unei recolte peste aşteptări în Brazilia, cel mai mare producător de zahăr din lume, precum şi a deprecierii monedei braziliene în raport cu dolarul american. Preţul la carne a rămas nemodificat dar preţul la ulei vegetal a crescut cu 4,5% din cauza unei cererii puternice pentru ulei de palmier precum şi unei producţii sub aşteptări în Asia de Sud-Est.

În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit joi estimările privind producţia mondială de cereale în sezonul 2016 – 2017, până la 2,577 miliarde tone, cu 1,7% peste recolta de anul trecut. Producţia mondială de grâu ar urma să ajungă la 749 milioane tone, cu aproximativ 1,9% mai mare decât în 2015, iar estimările privind producţia de porumb au fost majorate până la 1,027 miliarde tone, cu 2,9 milioane tone mai mult decât în estimările anterioare.