‘În cele două ierni care au trecut, companiile furnizoare de gaze naturale au trebuit să facă faţă unui consum mai mare decât cel previzionat. În momentul în care a fost un deficit masiv de gaze în iarna trecută, având în vedere creşterea consumului de gaze din cauza condiţiilor climaterice deosebite şi lipsei de pregătire pentru un astfel de vârf de sarcina, companiile au fost obligate să achiziţioneze gaze de import la nişte preţuri mai mari. Au cumpărat la preţ mai mare şi au vândut la preţ reglementat’, a spus Traicu.

Potrivit acestuia, diferenţa de preţ s-a constituit ca pierdere la companiile respective, care au cerut recunoaşterea acestor diferenţe de preţ în preţul reglementat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

‘Asta nu s-a întâmplat şi, atunci, la discuţiile purtate cu Fondul Monetar Internaţional au cerut ca aceste diferenţe de preţ să fie recunoscute în viitor’, a explicat oficialul MECMA motivul unei scumpiri a energiei termice.

Şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional /FMI/ în România, Erik de Vrijer, a declarat marţi, la finalul celei de-a şasea misiuni de evaluare, că preţul gazelor naturale trebuie să fie majorat atât la consumatorii casnici, cât şi la cei industriali cu 5% şi, respectiv 10%, până la jumătatea lunii septembrie.

Focus-Energetic organizează cea de-a XVII-a Conferinţă ce are ca temă ‘Siguranţa în aprovizionarea cu energie şi resurse energetice a României’.

Printre invitaţii la eveniment se numără Rodin Traicu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), Alexandru Săndulescu, director MECMA, Silvia Vlăsceanu, director executiv ACUE, Constantin Bălăşoiu, director al Complexului Energetic Oltenia, şi Ioan Rusu, director Transgaz.
SURSA: Agerpres