La bursa electronică New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna august a crescut cu 1,41 dolari, ajungând la mijlocul zilei (după ora din Singapore) la valoarea de 97,11 dolari. Vineri, la închiderea şedinţei, cotaţia barilului de petrol a scăzut cu 1,74 dolari, la 95,70 dolari.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent a crescut cu 1,21 dolari, la 117,95 dolari.

Acordul asupra reducerii deficitului american obţinut in extremis duminică prevede o majorare de 2.100 de miliarde de dolari a plafonului datoriei şi o reducere a cheltuielilor pentru apărare de 350 de miliarde de dolari pe 10 ani. Dar acordul la care s-a ajuns duminică pentru a împiedica intrarea Statelor Unite în incapacitate de plată asupra rambursării datoriilor lor necesită încă aprobarea Congresului, unde numeroşi parlamentari şi-au exprimat îngrijorarea în timpul unui weekend maraton pentru a evita intrarea în incapacitate de plată până marţi.

Preţul barilului de ţiţei a scăzut săptămâna trecută sub 100 de dolari din cauza temerilor investitorilor să o eventuală intrare în incapacitate de plată a SUA ar duce la o revenire a recesiunii globale şi ar afecta cererea de petrol.

Preţul ţiţeiului a scăzut vineri după ce Departamentului Comerţului a anunţat că Produsul Intern Brut al SUA, cea mai mare economie mondială, a crescut cu doar 1,3% în ritm anual, în timp ce analiştii estimau un avans de 1,8%.

"Datele de vineri privind evoluţia economiei americane ar putea fi descrise cu mărinimie ca şocante", a declarat un consultant de la The Schork Group.

Un raport publicat luni arată o încetinire a creşterii sectorului industriei în China, al doilea mare consumator mondial de ţiţei.
SURSA: Agerpres