O eventuală majorare a dobânzii de referinţă de către Fed ar duce la creşterea costurilor pentru deţinătorii de aur şi, în acelaşi timp, ar stimula dolarul american, monedă în care este cotat aurul.

În jurul orei 11.31 GMT, preţul spot la aur era în creştere cu 0,3%, până la 1.226,82 dolari pentru o uncie, în timp ce pe piaţa din SUA cotaţiile futures la aur cu livrare în luna iunie au crescut cu un dolar, până la 1.226,30 dolari, după ce, de la mijlocul lunii februarie şi până săptămâna trecută, preţul aurului nu a depăşit pragul de 1.225 dolari pentru o uncie.

Săptămâna trecută, preţul la aur a crescut cu 3%, după ce recentele date dezamăgitoare privind piaţa muncii din SUA, vânzările cu amănuntul şi încrederea consumatorilor americani i-au determinat pe analişti să considere că o iminentă majorare de dobândă este puţin probabilă.

'Datele din SUA nu sunt deosebit de bune şi oamenii par să considere că o majorare de dobândă a fost amânată. Dacă aurul poate rămâne deasupra pragului de 1.225 de dolari, atunci poate să se ducă şi până la 1.240 de dolari şi chiar la 1.250 de dolari, în special având în vedere că intervalul 1.175-1.225 de dolari a fost menţinut pentru o perioadă considerabilă de timp', a declarat Simon Weeks, analist la Bank of Nova Scotia.

Investitorii aşteaptă ziua de miercuri, când Fed va da publicităţii minute de la şedinţa de politică monetară din luna aprilie, pentru eventuale indicii cu privire la opiniile membrilor comitetului de politică monetară vizavi de starea economiei şi de momentul în care ar putea fi majorate dobânzile. AGERPRES