În august, s-au constatat scăderi de până la 3,5% ale prețurilor medii solicitate de proprietari, excepție făcând unitățile de patru camere unde, comparativ cu luna anterioară, acestea costă cu 6% mai mult, conform ultimului raport realizat de AnunturiParticulari, care monitorizează anunţurile imobiliare publicate de persoanele particulare în presa scrisă şi pe internet.

Prețul mediu al unei garsoniere în Capitală a ajuns în luna august 2012 la puțin peste 35.100 euro, cu 2% mai puțin față de luna iulie a acestui an și în scădere cu 3% pe un interval de 12 luni, de la aproape 36.300 euro.

Unitățile cu cele mai multe oferte din piață, dar și cele mai căutate – apartamentele cu două camere – au cunoscut în august o depreciere semnificativă față de luna iulie, dar mai ales față de luna august a anului trecut. Astfel, la momentul actual, proprietarii solicită un preț mediu de aproximativ 55.000 euro pentru acest tip de unități, cu 3,5% mai puțin comparativ cu luna iulie a acestui an. Variația pe un interval de 12 luni este dublă, de -7%, prețul mediu pentru un apartament de două camere la momentul respectiv fiind de 59.100 euro, cu 4.000 euro mai mult decât în prezent. Raportat la sumele solicitate în urmă cu patru ani, în prezent, ajungem să plătim exact jumătate din cât am fi plătit în 2008.

Potențialii clienți plătesc mai puțin și pentru un apartament cu trei camere. La finalul lunii august, media Capitalei ajungea la puțin peste 75.200 euro, în ușoară scădere comparativ cu luna iulie a acestui an (de sub 1%), dar cu 3% mai puțin față de luna august a anului trecut, echivalentul a peste 3.000 euro.

În cazul apartamentelor de patru camere, raportat la luna august 2011, acest tip de unități este mai ieftin cu până la 9%, de la 106.600 euro, la 97.560, cu aproximativ 9.000 euro mai puțin.

O ușoară scădere observăm în august 2012 și în ceea ce privește numărul de oferte nou apărute pe piață. Astfel, în luna care se încheie, proprietarii apartamentelor vechi au scos la vânzare un total de 2179 de unități.Oferte mai puţine

În categoria apartamentelor de două camere, cele mai numeroase în ceea ce privește oferta pe piața rezidențială veche a Capitalei, au apărut în luna august 842 de noi unități de vânzare, cu 120 mai puține comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Oferta este mai slabă și față de luna iulie a acestui an, când pe piață apăreau 880 de unități noi.

O ofertă în scădere observăm și pe segmentul apartamentelor cu trei camere. În luna august, proprietarii au scos la vânzare 683 de unități, cu 9% mai puține atât față de aceeași lună a anului trecut, cât și față de luna iulie 2012, când oferta nouă ajungea la puțin peste 750 de unități în ambele intervale.

Tendința de scădere a numărului de oferte este vizibilă și în cazul garsonierelor. Statisticile AnunturiParticulari indică un număr de 449 unități scoase la vânzare în luna care se încheie mâine, o ofertă cu aproximativ 15% mai săracă decât anul trecut.

O ușoară scădere observăm și în cazul apartamentelor cu patru camere. Pe fondul unei oferte oricum mai sărace pentru acest tip de apartamente, variațiile de la lună la lună sau pe interval de 12 luni nu sunt însă atât de semnificative. Astfel, proprietarii acestor tipuri de apartamente au scos în luna august 205 astfel de unități la vânzare, cu 25 mai puține decât anul trecut în aceeași perioadă și în scădere cu puțin peste 10 unități față de luna iulie a acestui an.