Suedezii de la Volvo sunt recunoscuţi pentru că fabrică cele mai sigure maşini din lume. O scurtă privire în istoria companiei arată preocuparea acesteia pentru siguranţă. În anul 1944 compania a introdus parbrizul laminat, iar în 1959 centura de siguranţă cu prindere în trei puncte pentru scaunele din faţă. În anii 70 suedezii au introdus barele de protecţie cu efect amortizor, celula de protecţie a rezervorului de combustibil şi perna de înălţare pentru copii. Sistemul ABS a fost montat pe maşinile Volvo începând din 1984, iar trei ani mai târziu airbagul pentru şofer. În anul 2007 Volvo prezenta conceptul City Safety – sistem pentru evitarea coliziunilor la viteze mici, care echipează în prezent diferite automobile.

În prezent, suedezii se laudă cu cea mai sigură maşină din toate timpurile, noul Volvo V40.  Maşina a  primit cinci stele la testele de coliziune, cel mai bun scor acordat vreodată de institutul de testare. Scorul total obţinut de V40 este cel mai bun rezultat înregistrat vreodată, 98%.

“Noul model complet inovator V40 reprezintă cel mai inteligent şi fiabil model Volvo creat până în prezent. Toate caracteristicile sale sunt create pentru şofer, ajutându-l să rămână atent şi bine informat pentru a evita coliziunile şi situaţiile periculoase”, potrivit lui  Hakan Abrahamsson, manager de platformă clasă compactă în cadrul mărcii Volvo.

Volvo V40 este disponibil şi în România. Maşina  are un preţ de pronire de 22.816 euro cu TVA inclus. Chiar şi cel mai ieftin model are dotare: City Safety, airbag pietoni, airbag-uri faţă şofer şi pasager, airbag pentru genunchii şoferului, airbag-uri laterale faţă, airbag-uri cortină faţă şi spate, asistenţă la frânarea de urgenţă, şasiu dinamic, control al tracţiunii şi stabilităţii cu funcţie de control vectorial al cuplului şi mod sport, filtru de particule diesel, climatizare cu reglare automată, oglinzi electrice şi încălzite, ecran multifuncţional color de 5 inch şi altele.

Modelel concurente ale Volvo V40 sunt BMW Seria 1 care are un preţ de 25.978 euro şi Audi A3 care costă 23.779 euro.
<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/PivsJODHeks" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>