Preşedinţia cehă a Uniunii Europene a demonstrat că ţările mici din blocul comunitar nu sunt pregătite să exercite preşedinţia Consiliului UE, conducerea la un asemenea nivel fiind dincolo de posibilităţile lor, comentează Der Spiegel în ediţia electronică.

În prezent, când nu se zăreşte sfârşitul crizei economice, asigurarea preşedinţiei Uniunii Europene (UE) prin rotaţie arată că aceasta are nevoie de structuri mai clare, de mai multă integrare şi de o reprezentare mai bună în străinătate. În plus, mandatul ceh a arătat că ţările mai mici din Uniune nu se ridică la nivelul sarcinilor grele de coordonare şi conducere pe care o criză de o asemenea amploare le necesită.

Plecarea lui Topolanek, eveniment nefericit

Prăbuşirea unui Guvern în timpul exercitării preşedinţiei Uniunii este un eveniment „nefericit”, comentează publicaţia germană, adăugând însă că influenţa premierului ceh „pălise de mult”, Mirek Topolanek fiind ineficient la conducerea Uniunii încă de la început. Der Spiegel evocă şi „nenorocul” de a avea un preşedinte ca Vaclav Klaus, care dispreţuieşte Tratatul de la Maastricht şi integrarea europeană, dar şi aprobarea în Senatul Cehiei a Tratatului de la Lisabona la 6 mai, în încercarea de a salva aparenţele.

Publicaţia sugerează că indiferent de condiţiile interne, Cehia nu ar fi fost capabilă să aibă o preşedinţie „convingătoare”. Der Spiegel trece în revistă episoadele crizei ruso-ucrainene a gazelor, „redescoperirea” valorii monedei euro de către irlandezi şi odată cu aceasta a „convingerilor lor europene”, fără de care cehii nu ar fi putut influenţa semnificativ demersurile Irlandei pentru adoptarea Tratatului de la Lisabona, dar şi incapacitatea Cehiei de a-şi asuma conducerea europeană pe timpul crizei financiare.

Tările mici au mai puţin de oferit

Principalul obstacol pentru ţările mici constă în faptul că cerinţele Uniunii Europene, şi implicit ale preşedinţiei, au sporit. Dincolo de agenda curentă tehnică, o agendă în permanentă revizuire şi vastă, fiecare ţară care preia preşedinţia blocului european îşi asumă conducerea la scară globală. De asemenea, resursele umane adecvate nu sunt mai puţin importante decât acceptarea şi puterea de influenţă în arena internaţională, capitole la care, afirmă publicaţia, ţările mici din Uniune „pur şi simplu au mai puţin de oferit”.

SURSA: Mediafax