AFP prezintă principalele reacţii din Statele Unite. Unele se mărginesc să condamne, cum a făcut Donald Trump luni şi apoi marţi, grupările de extremă-dreaptă. Altele refuză ideea ca responsabilitatea să fie împărţită de contramanifestanţi în mod egal cu extremiştii de dreapta.

‘Trebuie să fim clari. Supremaţia albă este dezgustătoare’, a scris pe Twitter preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan.

‘Această intoleranţă se opune tuturor valorilor ţării. Nu poate fi nicio ambiguitate morală’, a adăugat el.

‘Violenţa la Charlottesville a fost alimentată de o singură parte: de naţionalişti albi care răspândesc rasismul, intoleranţa şi intimidarea’, a declarat pe Twitter senatorul democrat de Virginia Tim Kaine, colistier al lui Hillary Clinton în alegerile prezidenţiale din 2016.

‘O singură parte’ este responsabilă de violenţe, a scris pe Twitter Southern Poverty Law Center care supraveghează grupările extremiste americane. ‘Supremaţia albă este întotdeauna o eroare’, a menţionat organizaţia.

‘Să acuzi ‘ambele părţi’ după Charlottesville?! Nu’, a declarat reprezentanta republicană de Florida Ileana Ros-Lehtinen. ‘Întoarcerea la relativism atunci când vorbim de KKK, simpatizanţi nazişti şi naţionalişti albi? Clar nu’, a adăugat ea.

Preşedintele Trump este un simpatizant al naţionaliştilor albi neonazişti’, a afirmat într-un comunicat Steven Goldstein, şeful Centrului Anna Franck pentru respectul reciproc, o organizaţie pentru apărarea drepturilor omului din Statele Unite.

‘Fără o declaraţie pregătită, acest preşedinte spune ce gândeşte cu adevărat: a-i pune pe acelaşi plan pe neonazişti şi pe cei care apără drepturile civile este ruşinos şi lipsit de raţiune’, a comentat pe Twitter actriţa şi cântăreaţa Barbra Streisand.

‘Ceea ce era weekendul cel mai ruşinos al preşedintelui tocmai s-a prelungit pe termen nelimitat’ cu noile sale declaraţii, a afirmat într-u mesaj pe Twitter actriţa şi militanta Mia Farrow. ‘Ura a existat mereu în America. Ştim asta, dar Donald Trump a făcut-o să fie din nou la modă’, a scris pe Twitter baschetbalistul LeBron James.AGERPRES