Astfel, întrucât la discuţiile de la ora 15.00 şi-au anunţat participarea numai reprezentanţii partidelor aflate la guvernare, preşedintele Traian Băsescu a considerat oportun să trimită o scisoare partidelor din opoziţie. În document, preşedintele le transmite că, având în vedere importanţa temelor pe care doreşte să le discute cu toate partidele politice parlamentare, în mod excepţional, îi invită să ia în calcul participarea la discuţiile programate pentru ora 17.00, la Palatul Cotroceni.
Potrivit invitaţiei iniţiale, transmise joi de Administraţia Prezidenţială, temele care urmează să fie dezbătute sunt legate de perspectivele economice şi sociale ale anilor 2011 şi 2012, de probleme legate de accesul României în Spaţiul Schengen şi de priorităţile legislative până la sfârşitul anului 2010.
Au anunţat că vor fi prezente la discuţii partidele aflate în arcul guvernamental: Partidul Democrat Liberal, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, Uniunea Naţională pentru Progresul României şi reprezentanţii minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară.
Cel mai decis să nu onoreze invitaţia preşedintelui este liderul PNL, Crin Antonescu. El a refuzat imediat şi cea de-a doua invitaţie, spunând că nu are importanţă ora la care au loc consultările sau ce partid este invitat, precizând că motivul pentru care liberalii nu vin la aceste consultări este legat de însuşi persoana preşedintelui Traian Băsescu.