”În numele Parlamentului European, vreau să îi asigur pe români în legătură cu solidaritatea europeană. Regret amânarea de azi în decizia aderării României şi Bulgariei la Schengen.
Consider că aţi implementat toate măsurile iar din punct de vedere tehnic nu poate fi găsit nimic în neregulă. Sper că spiritul european al solidarităţii va prevala în următoarea lună şi o decizie va fi luată, pentru că sunt foarte sigur că trebuie să ne reunim şi să ne integrăm, nu să refuzăm integrarea. Având toate măsurile tehnice îndeplinite, există un singur răspuns simplu României şi Bulgariei: Da!”, a declarat joi seara, la Palatul Victoria, după întrevederea cu premierul Emil Boc.

De asemenea, el a ţinut să îl felicite pe premierul român pentru eforturile depuse pentru îndeplinirea condiţiilor de aderare şi a arătat că PE va sprijini România în demersurile următoare privind obţinerea deciziei favorabile în acest sens.

”Aderarea la Schengen nu este finalizată, dar nici abandonată”, a spus la rândul său premierul Emil Boc. El a precizat că autorităţile române sunt totuşi îngrijorate în legătură cu poziţia Olandei şi Finlandei, pentru că aceasta a însemnat „schimbarea regulilor jocului în timpul jocului”.