Președintele american Joe Biden a subliniat, în cadrul primului său discurs de politică externă, că este nevoie de a reconstrui alianțele Statelor Unite și de a revendica rolul de lider mondial al țării pe care o conduce.

DPA informează că Joe Biden, adresându-se angajaților din Departamentul de Stat, a declarat că „America s-a întors. Diplomaţia a revenit”. El a apărat valorile clasice ale diplomaţiei americane – promovarea democraţiei şi a drepturilor omului – valori care, a declarat actualul preşedinte, au fost abandonate de Donald Trump.

„Suntem o ţară care face lucruri mari, iar diplomaţia americană face ca acest lucru să se întâmple”, a afirmat Biden.”Administraţia noastră este gata să preia rolul şi să ia din nou conducerea”.

Președintele Joe Biden: Leadershipul SUA va fi revendicat

Discursul preşedintelui Biden s-a axat pe modul în care administraţia sa va revendica leadershipul SUA şi va coopera cu aliaţii săi, după patru ani tumultuoşi sub conducerea fostului preşedinte Donald Trump, care a susţinut o ideologie mai izolaţionistă.

Biden a evidenţiat eforturile de a reconstrui relaţiile cu aliaţii SUA precum Canada, Australia, Japonia, Coreea de Sud şi membri ai Uniunii Europene.

Trupele americane nu se vor mai retrage

De asemenea, în cadrul discursului, Biden a anunţat îngheţarea retragerii trupelor americane din Germania, precum şi încetarea sprijinului SUA pentru acţiuni ofensive în Yemen.

„Ne intensificăm diplomaţia pentru a pune capăt războiului din Yemen, un război care a creat o catastrofă umanitară şi strategică”, a spus Biden. A menţionat că administraţia sa va sprijini o iniţiativă condusă de ONU care să impună o încetare a focului în Yemen şi să restabilească negocierile de pace.

Un nou diplomat pentru funcția de emisar special

Diplomatul de carieră Tim Lenderking a fost numit în funcţia de emisar special al administraţiei SUA pentru conflictul din Yemen.

„Acest război trebuie să se încheie şi, pentru a sublinia angajamentul nostru, punem capăt întregului sprijin american pentru operaţiuni ofensive în războiul din Yemen, inclusiv vânzărilor relevante de arme”, a precizat Biden făcând referire la vânzările de arme ale SUA către Arabia Saudită.

Preşedintele american va semna, de asemenea, un ordin executiv prin care să se revină la cifra de 125.000 de refugiaţi care să poată fi admişi în timpul primului an fiscal al administraţiei. Acest număr este în creştere faţă de cei 18.000 de refugiaţi admişi în 2020 în timpul administraţiei Trump.

„Va dura ceva timp pentru a reconstrui ceea ce a fost atât de grav afectat”, a declarat Biden.”Dar exact asta vom face”, a subliniat preşedintele SUA.

Președintele Joe Biden a anunțat o politică externă pentru clasa mijlocie

Joe Biden a anunţat, de asemenea, planuri pentru o politică externă a SUA pentru clasa de mijloc, inclusiv o nouă abordare a politicii comerciale.

Tensiunile continue cu Rusia, arestarea liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, concurenţa cu China şi recenta lovitură de stat militară din Myanmar sunt toate priorităţi pe agenda politicii externe a administraţiei Biden, subiecte prezente în discursul său de joi.

„I-am spus clar preşedintelui Putin, într-o manieră foarte diferită de predecesorul meu, că s-au încheiat zilele în care SUA se supuneau în faţa acţiunilor agresive ale Rusiei – imixtiune în alegerile noastre, atacuri cibernetice, otrăvirea cetăţenilor săi -„, a afirmat Biden.”Nu vom ezita să creştem costurile pentru Rusia”.

SUA trebuie „să facă faţă progresului autoritarismului, în special ambiţiilor crescânde ale Chinei şi dorinţei Rusiei de a ne slăbi democraţia”, a evidenţiat preşedintele Biden, potrivit AFP.

Cu toate acestea, noul preşedinte nu a vorbit despre măsurile concrete promise de consilierul său de securitate naţională Jake Sullivan menite să „tragă la răspundere Moscova” şi nu a spus aproape nimic despre strategia sa faţă de China, ţară considerată în mod unanim adversarul strategic numărul unu al SUA.

Situația din Myanmar

În ceea ce priveşte situaţia din Myanmar, preşedintele Joe Biden i-a îndemnat pe generalii care au preluat conducerea, răsturnând guvernul civil al liderei Aung San Suu Kyi, să „renunţe la putere” în mod necondiţionat.

„Armata trebuie să renunţe la puterea pe care a preluat-o, să elibereze apărătorii şi activiştii pe care i-a arestat, să ridice restricţiile impuse comunicaţiilor şi să se abţină de la orice violenţă”, a mai spus Biden.

„Acest lucru nu poate fi pus la îndoială: într-o democraţie, forţa nu poate fi folosită împotriva voinţei oamenilor”, a adăugat preşedintele SUA.

 

Sursă foto: Dreamstime